İngiltere, Fransa ve Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi'nde 'Altın Bal' ödülü alan Bitlis Karakovan balları havaların soğuması ile birlikte hasat edilmeye başlandı. İçindeki mineraller, besin ve prolin değeri bakımından zengin olan, bunu da bölgenin endemik bitki türlerinden elde edildiği belirtilen Karakovan balları kısa sürede tükeniyor. İç piyasada tüketilen balların küçük bir kısmı da yurt dışına gönderiliyor. Piyasada 1500-2 bin TL arasında satılan Karakovan Balları, sipariş üzerine de gönderiliyor. Özellikle hastaların tüketimine sunulan ve birçok hastalığa da iyi geldiği belirtilen balların diğer bölgelerdeki ballardan daha kaliteli olduğu iddia edildi. Balın her yörede olacağını belirten Bitlisli balcılardan Ferhat Ersan, her yörenin de kendine has özellikleri bulunan ballarının olduğunu belirtti.
Ersan açıklamasında şunları söyledi: "2024 yılı hasat dönemine başlamış bulunmaktayız. Yüksek rakımlı çiçek ballarının membaı olan Bitlis'teyiz. Sepet kovanlarından elde ettiğimiz balların hasat dönemi havaların iyice soğuması ile birlikte başlanır. İlimiz için bir geçim kaynağı olan arıcılık ve arıcılıktan elde edilen ürünler ve ballar her dönem girdiği yarışmalarda 'Altın Ballar' olarak ödüllendirilir. Ayrıca Bitlis Balı coğrafi işaret alarak bu alana da dahil edildi. Bitlis Balı orjin çeşitliliği ile kendini diğer ballardan tamamen farklı kılan bir özelliğe sahip. Bir balı bal yapan elde edildiği bitkisel kaynaktır. Bu da bölgemizdeki ve ilimizdeki endemik bitki türü ile alakalıdır. Allah bu bölgeye has özellikler vermiş. Hiçbir endüstriyel yatırımın olmadığı, yüksek rakımlı yaylaları ve akarsuları ile tamamen doğal ve organiktir. Türkiye'ye ve dünyaya ürünlerimizi yolluyoruz. Bu arı çiftliğimizden elde ettiğimiz ürünleri Fransa'da, İngiltere'de ve Apimondia Dünya Arıcılık Kongresinde üst üstte bu kadim ve kıymetli ballarımız her dönem 'Altın Bal' ödülüne layık görülerek, bizleri de elde ettiğimiz başarıdan dolayı gururluyuz."