Bitlis'te ürettiği balla Güneydoğu bölgesinde en kaliteli bal ödülünü alan arı yetiştiricisi Mehmet Tahir Kocaağa, sahte balların insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, "hiç arı görmeden üretilen ballar var. Sahte bal kansere yol açar şeker hastasını da öldürebilir" dedi.
Bitlis Günlerinde oğlu Mervan Kocaağa ile birlikte stant açan arı balı üreticisi Mehmet Tahir Kocaağa halkın bal tüketiminde seçici olmasını ve sağlığını tehlikeye sokmamasını istedi. Kocaağa gerçek organik balın hem kokusundan hem de yumuşaklığından anlaşılabileceğini belirterek, "Balın organik olup olmadığının anlaşılması çok zor. Bizler üretici olarak vatandaşlara özellikle balın akışkanlığı, yoğunluğu , kokusu ve boğazda bıraktığı yakıcılığa dikkat etmeleri gerekir. Mevsim değişiklikleri balın dengesini de bozdu. Havaların düzensiz soğuyup ısınması ile arılar dışarıya çıkıp çiçek bulamayınca aç gelip yemeleri için bırakılan balları tüketiyorlar. O yüzden arı ve bal üreticileri de sıkıntı yaşıyor. Özellikle bölgelerdeki kovan aralığının düzeltilmesi ve en az 5 kilometreye çıkarılması gerekir bitişikteki kovanlar bal üretimini olumsuz etkiliyor. İlkbaharda açan çiçeklerden alınan bal daha sıvı olur. Kuru çiçeklerin balları ise daha yoğun ve katı olur kaliteside artar. Güneydoğunun en kaliteli balı ise Bitlistedir. Bizim ürettiğimiz balın Bitlis Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan tahlil ve incelemelerinde bölgenin birinci balı seçilmiştir. Sahte ballar insan sağlığı için çok tehlikelidir. Glikoz ile yapılanlar kansere şeker ile yapılanlarda şeker hastaları için ölüm riskine kadar gider. Ballar satıcılardan değil üreticilerden alınmalıdır" dedi.