Söğüt dallarından yapılan, etrafı çamur ile sıvanan özel kovanlarda üretilen karakovan balında bu yıl rekolte yüksek. Prolin değeri yüksek olması nedeniyle her yıl yapılan çeşitli yarışmalarda birincilik ödülü alan Bitlis Karakovan balının kalitesi bilimsel olarak da kanıtlandı. Kilosu 1500 ile 2 bin TL arasına değişen fiyatlara alıcı bulan karakovan balı sağlık açısından da önemli bir besin. Bitlis'in zengin florasından yüksek rakımlı dağlarda elde edilen ve tamamen doğal olan Karakovan balı birçok kesim tarafından da tercih ediliyor. Uzun ve yorucu uğraşlarla verilen emek, büyük sabırlarla beklenilen karakovan balında, bu yıl rekolte de kalitesi gibi yüksek.
Dededen, babadan kalma arıcılık mesleğini sürdüren Bitlisli balcılardan Güven Güngördü, "Son günlerde havalar soğuduğu için karakovan balının hasadına başladık. 2 bin 300 rakımlı bu yaylada karakovanlarımızı kesiyoruz. Karakovan balları Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir. Çünkü bu balların soğuk alması lazım. Bitlis balı endemik bitkilerin çokluğundan dolayı çok kaliteli bir bal. Bitlis genelimin yüzde 72'si kıraç araziden oluşur. Bu nedenle bu araziler arıcılığa çok uygundur. Balımızın kaliteli olmasının sebeplerinden bir tanesi de prolin değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Bitlis'te hangi balcı ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldıysa hep ödül almıştır. Bu da Bitlis balının reklamı için bizlere iyi şekilde yansıyor. Bu sene rekoltemiz güzel. Kovan başı ortalama 7-8 kilo bal alıyoruz. Önceki yıllarda 3 ile 5 kilo ile sınırlıydı. Bitlis bölgesinde bu sene karakovan balında güzel bir hasat alacağımıza inanıyorum" dedi.