Bitlis'in Tatvan ilçesindeki sanayi sitesinde 1997 yılında küçük bir tesisle yoğurt üreterek, işe başladıklarını, bugün bin 800 metrekare alanda süt ve süt ürünlerinin satışını yaptıklarını belirten işletmeci Vacip Demir, yüzde 50'sini hibe desteği ile kurdukları tesiste yoğurt başta olmak üzere süt, 5 ayrı çeşit peynir ve tereyağı üretiyorlar. Vacip Demir, ürettikleri ürünleri Bitlis başta olmak üzere bölge illeri ve batı illerine gönderdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "1997'den beri Bitlis bölgesinde hizmet veriyoruz. İlk fabrika kurmamız 1997 senesinde küçük sanayi sitesinde başladı. Daha sonra organize sanayi bölgesi başlarken 2019 tarihinde bu fabrikayı kurduk. Kapalı alanımız toplamda bin 800 metrekarede süt işletme tesisi olarak hizmet vermekteyiz. Günlük ortalama Bitlis, Muş, Bingöl, Elazığ ve Iğdır'dan alıyoruz. Bazen de bölgenin süt eksikliğinden dolayı Konya, Kayseri ve Sivas illerinden de soğuk zinciri kırmadan süt alabiliyoruz. Bu sütün 5 tonunu yoğurt yapımında kullanıyoruz. Geri kalan 7 tonu ise 5 çeşit peynir yapımında kullanıyoruz. Bu peynirlerimiz genel olarak marketlerde, kamu kurum kuruluşlarında askeri bölgelere satılıyor. Fabrikamızda köy tipi peynir, beyaz peynir, otlu peynir, teneke kültürlü peynir ve en önemlisi Bitlis'te ve Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olmak üzere İzmir tulum peyniri üretiyoruz. İzmir tulumunu Balıkesir, Bursa, İzmir ve Manisa'ya satışımız mevcuttur. Bunların dışında tereyağı, ayran ve kaymak gibi ürünleri de üretiyoruz. Bu ürünlerde Doğu ve Güney Doğu illerinde bayi sistemi olarak reyonlarda yerini alıyor. Üretim alanında vardiya sistemiyle 18 personelimiz çalışıyor."
"2019'DA YÜZDE 50 HİBE İLE KURDUK"
Vacip Demir, "2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının çıkardığı kırsal kalkınma projesiyle fabrikamızı kurduk. Yüzde 50 hibeden faydalandık. O dönemde 6 Milyon proje değerinden yarısını hibe olarak aldık. Bunun yanı sıra yine devler desteğiyle personel teşviklerimizde var" dedi.