Soğanlı yoğurt çorbası
6 kişilik
Malzemeler
250 gram kıyma
2 adet soğan
2 adet küçük boy havuç
3 adet sivri biber
7 su bardağı su,
300 gram yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, yenibahar ve karabiber
Hazırlanışı
Kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda rengi dönene kadar kavurun. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış havuç ve sivri biberi de ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Suyunu ekleyip, sebzeler yumuşayana değin pişirin. Yoğurt ve yumurtayı bir kapta çırpın ve çorbanın suyundan 1 kepçe yoğurda ilave edin. Daha sonra yavaşça yoğurdu çorbaya katarken bir yandan da karıştırın. Bir taşım daha kaynattıktan sonra tuz, yenibahar ve karabiberi ekleyip sıcak servis yapın.
Köfteli tarhana çorbası
4 kişilik
Bulgurlu köfte için;
1 çay bardağı bulgur
200 gram kıyma
1 çay bardağı kaynar su
1'er adet yumurta ve soğan
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
2 çorba kaşığı un
Tarhana çorbası için;
1 su bardağı tarhana
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru nane
Hazırlanışı
Bir tencerede salça, yağ ile kavrulur. Üzerine bolca su ilave edilir. Bir yandan bulgur köftesini hazırlamak için ince bulgurun üzerine kaynar su dökün. Üzerine kapak kapatıp bekletin. Ardından kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve un ekleyip yoğurun. Misket iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayarak köfteler yapın. Su kaynayınca köfteleri ilave edin. Köfteler pişince kaynayan sudan biraz alarak bir kasedeki tarhananın içine koyun ve açın. Sürekli karıştırılarak kaynayan karışıma ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Ocağın altını kapatın.
Pancar çorbası
5 kişilik
Malzemeler
200 gram pancar
1 su bardağı buğday
Yeteri kadar su
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 kg yoğurt, tuz
Üzeri için;
1 çorba kaşığı tereyağı
Kuru nane
Hazırlanışı
Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayın üzerine çıkacak kadar su eklerin ve buğday yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Buğdayın pişmesine yakın içine ince kıyılmış pancarı ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatın ve buğdayın üzerine 1 su bardağı su gezdirin. Diğer tarafta bir kasede un ve yumurtayı çırpın. Yoğurdu yavaşça ilave edip çırpmaya devam edin. Yoğurtlu karışımı buğdaya azar azar katarak tahta kaşıkla kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatıp tuzunu ekleyin. Bir tavaya aldığınız tereyağında naneyi kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Hazırlayan: İpek KUŞÇU