Deniz ürünleri hem yararlı hem de lezzetli. En çok da "balık" , lezzetiyle ve besin değeriyle sofralarımızın vazgeçilmez deniz ürünü. Ancak hamilelik sürecinde hem her balığı yememelisiniz hem de diğer bazı noktalara da dikkat etmelisiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit'e hamilelikte balık tüketimiyle ilgili en çok merak edilen soruları yönelttik.
Hamilelikte balık tüketimi neden önemli?
Balık kaliteli protein içerir ve vitamin-mineral içeriği dışında vücutta üretilemeyen omega 3 yağlarından zengindir. İşte bu nedenle üreme, büyüme ve gelişmenin olduğu hayatın her aşamasında hem fiziksel hem de bilişsel beceriler için elzemdir.
Hamilelikte haftada kaç kez balık tüketilmeli?
Haftada 2 veya 4 kez balık tüketilmesi yeterli olacaktır.
Hangilerinin tüketilmesi sakıncalı?
Köpek balığı, kılıç balığı ve kral uskumru gibi büyük balıklar cıvadan zengindir ki bu hamilelikte kan dolaşımında birikerek bebeğin beyin, sinir sistemi ve gelişimi için tehdit edicidir.
Hangi balıkların tüketilmesi daha yararlı?
Cıvadan fakir balıklar tercih edilmelidir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) hamilelerin, diyet ton balığı, somon balığı, kedibalığını (yayın balığı) güvenle tüketmelerini öneriyorlar. Uskumru, sardalye, hamsi, somon ve ton balığı da ülkemizde kolaylıkla bulunabilen balıklardandır.
Marketlerde satılan buzhane balıkları besin değerlerini kaybediyor mu?
Taze balık, besleyicilik dışında hijyen kuralları adına da tehlikeli olabilir. Balıkların emin kaynaklardan ve zamanında yenmesi en idealdir. Ancak sağlık kriterlerine uygun olarak dondurulmuş buzhane balıklarının da tüketilmesi zararlı değildir.
Balıklar ne şekilde pişirilirse daha sağlıklı olur?
Balığın en sağlıklı pişirme tekniği ızgara, fırın veya buğulama olarak mevsim baharatları veveya sebzeleriyle hazırlanmasıdır. Bazen balığa karşı hassasiyet duyanlar ve mide bulantısı çekenler çorbasını da deneyebilirler. Yine pişirme kağıdı kullanarak yağsız olarak tost makinesinde ya da fırında da pişirilebilir. Bir de balığın aromasını koruyacak fırın torbaları da kullanılabilir.
Suşi zararlı mı neden?
Çiğ olan her şeye hayır! Çünkü pişmemiş yiyecekler bakteriyel bir enfeksiyon ve gıda zehirlenmesine yol açan hastalıklarla, düşük yapmanıza ya da bebeğinizde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Suşi de çiğ olarak yenen bir balık olduğu için yukarıda belirttiğimiz durumlara ya da bebeğin yediklerinizden yeteri kadar faydalanmamasına neden olabilir. Sadece balık ve deniz ürünleri değil tüm et kaynakları iyi pişmiş olarak tüketilmelidir.
Ton balığının tüketimi nasıl sınırlandırılmalı?
Haftada kaç kez öneriliyor? Ton balığının en ideal şekli tüm balıklarda olduğu gibi löp et olarak ızgara alınmasıdır, ama konserve ve light olarak adlandırılan yağsız ton balığı da tüketilebilir. Tüm hamilelik boyunca haftada iki seferi geçmemek kaydı ile 80 gramlık kutu light ton balığı yenebilir. Ama ben yine de katkılı veya konserve olanlar yerine, bütün halleriyle tercih edilmesini öneririm.
Balık tüketmeyen anne adaylarına balık yağı tavsiye edilebilir mi?
Omega 3, elzem bir yağ asidi olduğu için balık tüketmeyen anneler tarafından mutlaka takviye edilmelidir. Anne adayları doktoruna danışarak ne zaman ne kadar takviye almaları gerektiğini sorabilirler.
Diğer deniz ürünlerinden hangileri sakıncalı olabilir?
Suşi ve pişmemiş kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra füme, alabalık gibi dondurulmuş, isli deniz mahsulleri de yenmemesi gereken gruptadır. Özellikle kolesterol sorunu olan annenler bu konuya da hassasiyet göstermelidirler.
Hazırlayan: Zuhal K. Eyüboğlu