Tahinli tarator
4-6 kişilik
Malzemeler
5 yemek kaşığı tahin
250 gram süzme yoğurt (Yumuşak beyaz peynir de kullanabilirsiniz. Özellikle keçi peyniri çok yakışıyor.)
3-4 damla limon suyu
1 tutam taze otlar (maydanoz, nane vb.)
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Tart hamuru için...
1 su bardağı un
75 gram küp küp kesilmiş soğuk tereyağı
1 tutam tuz
1-2 yemek kaşığı buzlu su
Hazırlanışı
Peyniri çatalla iyice ezin. Doğradığınız taze otları ve diğer malzemeleri ekleyin. İyice karıştırın. Arzu ederseniz ceviz, fındık ilave edebilirsiniz. Tart üzerine veya minik ekmeklerin üzerine sürerek servis yapın. Tart hamurunu hazırlamak için un, tuz ve tereyağını mutfak robotuna alın. İyice ufalanana değin çekin. Soğuk suyu azar azar ekleyin. Yarım saat buzdolabında dinlendirin. Tart kalıplarına alın. Orta yerleri kabarmasın diye bakliyat serperek fırında 15-20 dakika orta derecede pişirin.
Naneli, cevizli, peynirli kanepe?
4 kişilik
Malzemeler
250 gram lor peyniri
50 gram ceviz içi
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam nane, dereotu, fesleğen vb. taze otlar
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Minik ekmekleri büyükten küçüğe kare şeklinde kesin, cevizle peyniri karıştırarak aralarına sürün. Üst üste koyun. Kırmızı biber ile süsleyin.
Tavuk lolipopları
4 kişilik
Malzemeler
8 adet kemikli tavuk pirzola
2 adet orta boy patates
250 gram mantar
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Tavukların kemiğini ayırmadan üzerindeki derileri temizleyin. Et döveceği ile biraz inceltin. Soğanı 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında biraz çevirin. Küp küp doğradığınız patatesleri ilave edin. İyice kavrulmaya yaklaşınca ince ince doğradığınız mantarları ekleyin. Tuzunu, karabiberini ilave edin. Ilıyınca tavukların içine bu karışımdan pay edin. Tavuğun iki ucundan tutup kemiğin etrafında kürdanlarla toplayın. Tombul bir lolipop görünümünde olacak tavuklarınız. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürün. Tepsiye yarım çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. 180 derecede 25-30 dakika tavuklar iyice kızarana değin pişirin.
Yılbaşı tatlısı?
4-6 kişilik
Malzemeler
Kek için...
1 su bardağı pekmez
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1-1.5 su bardağı un (azar azar ilave edin, çok koyu kıvam olmasın)
2 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı karbonat
50 gram kıyılmış ceviz
Ara katlara sürmek için...
1 çay bardağı ılık süt 1 tatlı kaşığı şeker
Ara kat irmikli tatlı için...
1 litre süt 9 yemek kaşığı şeker 12 yemek kaşığı irmik
Hazırlanışı
Derin bir tencereye sütü, şekeri ve irmiği koyup orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Karışım muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın. Dikdörtgen bir kalıba aktarın. Soğumasını bekleyin.
Kakaolu kek için; Yumurtaları iyice çırpın. Sütü, yağı, pekmezi ve un dışındaki diğer tüm malzemeleri ekleyin. Unu azar azar ilave ederek karıştırın. Dikdörtgen bir kalıba koyup önceden ısıtılmış fırında, 25-30 dakika pişirin. İçinin pişip pişmediğini kürdanla kontrol edin. Kekiniz soğuyunca kare şeklinde dilimler kesin ve kestiğiniz kek dilimlerini de yine ikiye kesin. Süt ve şekeri karıştırarak aralarına fırça yardımı ile sürün. Soğuyan irmikli tatlıyı kek dilimleri arasına yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırın. Üstlerine pudra şekeri serpin. Afiyet olsun.
Hazırlayan: İpek KUŞÇU