Bartın'da Osmanlıdan kalan bazı gelenek ve görenek günümüzde de yaşatılıyor. Yaklaşık 300 yıllık bir mazisi olan "Ramazan Simidi" günümüzde bir- iki usta tarafından çıkartılıyor.
"Ramazan Simidi" yapan bir iki ustadan biri olan 55 yaşındaki simit ustası Mehmet Uğur, "Hem ilkokulu okudum hem de ekmek fırında çırak olarak çalışarak bu mesleği öğrendim. O zamanlar odun ateşi ile pişen kara fırınlarda ekmek ve sadece Bartın'da yapılan benim bildiğim kadarı ile 300 yıldır yapılan özel "Ramazan Simidini" sadece Ramazan ayında yapılırdı. Şimdide günümüzde kalan bir iki simit ustası bizler kara fırınlarımız da bu simidi üretiyoruz. İçlerinde en eski usta benim. Bizlerden sonra ne olur bilemiyoruz. Çünkü artık çırak bulunmuyor" dedi.
ÖZEL HAMUR PEKMEZLİ SUDA HAŞLANIYOR
Ramazan simidini yapmanın o kadar kolay olmadığını belirten ekmek ustası Uğur, "Bunun hamuru özeldir, ekmek hamuruna benzemez, yerli buğdaydan yapılır, hamurunun yoğrulması ve kıvamına gelmesi özel ustalıkister, öyle normal ekmek veya simit hamuru gibi yoğrulmaz, özel maharet ister, hamurun yapmak için iyi bir ustanın yanında görerek ve zamanla tecrübe ile olur.Hazırlanan hamur pekmezli suda haşlandıktan sonra kara kırında pişirilir, yani odun ateşi ile pişmesi gerekir, yoksa o kıvamı alamaz. Normal simit olur. Söylediğim gibi bu simit sadece Ramazan ayında Bartın da yapılır. Ayrıca bu simitlerde çörek otu olmaz, sade ve normal simitten daha incedir ve serttir. Sert olduğu için dayanma süreside uzundur. Eskiden Bartın'da sahurlar, tok tuttuğu için Ramazan ayı boyunca tüketilirdi. Şimdi ise anca bunu bilenler alıyor. Hem pekmezli suda haşlandığı için mideyi de yormaz, sağlıklı bir üründür. Diğer hamur işleri gibi kilo da aldırmaz" dedi.
Simit ustası Mehmet Uğur İise" Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar Bartınlılar Ramazan ayında "Ramazan Simidini" alırlar, hatta Ramazan ayında Ankara, İstanbul ve yakın illerden anne ve babalarının, akrabalarının yanına iftar yapmaya gelirler, giderlerken de yanlarında götürürler, gelemeyen ise gelenlere sipariş dahi verirler. Bir şekilde bu simidi almak isteyenler bizlere ulaşır, bizler de onlara kargo ile Türkiye'nin dört bir yanına göndeririz. Bunun tadını bilen bu simitten vazgeçmez" dedi.
ÇOCUKLARIMA ÖĞRETTİM
Çırak bulunmadığını belirten Simit ustası Mehmet Uğur, "Bu geleneğimizi ailece yaşatmaya çalışıyoruz. Öğretecek çırak bulamayınca oğullarım Murat ve Ertan'a öğrettim. Şimdi ustamız Bahattin ve oğullarım ile Ramazan Simidi Geleneğini sürdürüyoruz ama söylediğim gibi bizlerden sonra üretecek kimse yok. Büyüklerimiz bu işe el atarlarsa Bartın'ın bir geleneği yok olmaz" dedi.