Bartın Üniversitesi kaliteli eğitimin yanı sıra yaptığı projelerle de Türkiye'ye katma değer katıyor. Ülkenin kalkınması ve dışa bağımlılıktan kurtaracak projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Son olarak Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu danışmanlığında yapılan "Akıllı Elektronik Çit" projesine "Yerel Kalkınmaya Katkı" ödülü verildi.
Projeyi hayata gerçekleştiren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu Akıllı Elektronik Çit" projesi tarımsal alanların, arı kovanlarının zararlı hayvanlardan korunması amacıyla geliştirildiğini belirterek" Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun önderliğinde 2018 yılında "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" konusunda ihtisaslaşma baş vurusunda bulundu. Akıllı lojistik alanında nasıl yenilikler konusunda çalışmalarımız oldu."
İNSANLARI TARIMSAL ÜRETİM KONULARINDA FAALİYET YAPMALARINA YÖNELDİK
2018 yılından itibaren projeler ürettiklerini belirten Doç. Dr. Alaybeyoğlu"2018 yılında açılan bölümümüze öğrenci kazandırılmasının yanı sıra projeler de üretmeye başladık. Bölgemizde bulunan tarımsal faaliyetlerde neler yapabiliriz konularına yöneldik. İşte Balıkçılık, Kestane Balı Üretimi ve Defne yaprağı konularına yoğunlaştık. Bu projelerde hem insanların hayatlarını kolaylaştıracak hem de konforlu üretim yapmaları konusunda neler yapabiliriz konusunda projeler yapmayı düşündük"
PROJEMİZ SAYESİNDE RETİCİLER ARTIK RAHAT EDECEK
Hayata geçirilen bu proje ile üreticilerin artık rahat edeceklerini belirten Doç. Dr. Alaybeyoğlu"Bildiği gibi bölgemizde kestane balı ve diğer ürünlerin üretimi yapılıyor. Üreticiler özellikle ürünlerinin yaban hayvanları tarafından talan edilmesi konusunda muzdariplerdi. Bu Akıllı Elektrotik Çit sayesinde rahat nefes alacaklar. Bu projeyi bir firma ile yaparsak hem üretilen ürünleri ticarileştirme daha kolay olacak, hem de Üniversite Sanayi işbirliği ile yerel kalkınma daha fazla katkı yaparız diye düşündük ve bir Bartın'lı firma ile KOSGEB 'tin de destek sağlaması ile üretime başladık."
ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR
Akıllı Elektronik Çit hakkında bilgi veren Doç. Dr. Alaybeyoğlu" Bal kovanlarının veya tarımsal üretim alanlarının bulunduğu alan iletken bir tel ile çevriliyor. Tellere Güneş enerjisinden elde edilen 12 Volt enerji, yüksek gerilime çıkartılarak veriliyor. Bu tellere dokunan yaban hayvanlar korkarak kaşıyor, hayvanlara da herhangi zarar vermiyor. Böylece arı kovanları veya üretim alanları zarar görmemiş oluyor. Mobil uygulama sayesinde voltajı, akünün durumu gibi konuları takip edilmesi sağlanırken. Mobil kontrol sistemi ile uzaktan açılıp, kapanması sağlanıyor. Ayrıca bu elektronik devrenin koruması için kutu imal edildi ve bu kutunun başta TSE belgesi olmak üzere ihraç edebilmesi için Uluslararası CE belgesi alındı.
YURT DIŞINDAN DA TALEP VAR
Seri üretim yapıldığını belirten gerçekleştiren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu" Üniversite Sanayi işbirliği ile seri üretim yapılıyor. Üretilen "Akıllı Elektronik Çitler" bölgemizde , ülkemizde ve hatta bazı Türk Cumhuriyetlerine bir ihracat ederek kullanılmaya başlanıldığını belirtti.
AKILLI ELEKTRONİK ÇİT PROJESİNE YEREL KALKINMAYA KATKI ÖDÜLÜ
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen törende bilimsel çalışma ve uygulamaları teşvik etmek amacıyla verilen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenirken, Bartın Üniversitesi'nin "Akıllı Elektronik Çit" projesine "Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü verildi. Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Üniversite rektörü Prof.Dr. Orhan Uzun ile birlikte Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu'na verdi.