1992 yılında eğitim ve öğretime başlayan Bartın Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi, başta Bartın ilinde nitelikli eleman yetiştirmek, hayvan yetiştiriciliği konusunda istihdam yaratmak için, okul idarecilerinin girişimi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün oluru ile 2021 yılında Hayvancılık Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümünü eğitime başladı.
OKUL OLARAK YENİ İSTİHDAM ALANLARI AÇMAK İSTEDİK
Okul Müdürü Cihan Turhan okul olarak Türkiye'nin ve Bölgemizin Tarım ve Hayvancılık konusun da kalkınmasına destek olmanın yanı sıra hem nitelikli eleman yetiştirmek, hem de istihdam sağlamak için 3 yıl önce yola çıktıklarını belirterek" Bölgemizde madenciliğin yanı sıra yeni istihdam alanları açmak için okulumuz bazı girişimlerde bulundu. Bartın yöresi tarım ve hayvancılık için elverişli bir bölge olduğu için okulumuz yeni istihdam alanları oluşturmak ve eğitimli, bilgili üreticiler yetiştirmek için, okulumuzun bünyesinde 3 yıl önce Hayvancılık Sağlığı ve Yetiştiriciliği bölümünü eğitime başladı. Şu anda 42 öğrencimiz bu bölümde eğitimlerini sürdürüyorlar." Kısa vadede sonuca götürmek için Arıcılık konusunda bir proje ile yola çıktıklarını belirten okul müdürü Turhan" Bölgenin ekolojik yapısını bozmadan hem yöre halkını bilinçlendirmek, hem de öğrencilerimize eğitim vermek için çeşitli projeler hazırladık. İl projemiz ise bizi kısa sürede sonuca götürecek olan Arıcılık projesini hayata geçirdik. Başta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ve Valiliğin destekleri ile 20 kovan ile arıcılığa başladık. Bunun yanı sıra tamamen kendi imkanlarımızla, öğrenci ve öğretmenlerimizin birlikte bir kümes yaptık. Kümesimizde 30 adet tavuk bulunuyor. Bu uygulama alanları ile Arıcılık ve tavuk yetiştiriciliği konusunda öğrencilerimiz teorik olarak öğrendikleri bilgileri pratik yapma imkanlarını buluyorlar".
YÖREMİZDEKİ ÜRETECİLER BİZE DESTEK OLUYOR
Bir plan ve program çerçevesinde öğrencilerin yöredeki mandıra, çiftlikleri ziyaret ettiklerini belirten okul müdürü Turhan" yöremizde bulunan Büyükbaş ve küçükbaş üretici çiftlikleri, mandıra ve mezbahaları öğrencilerimiz belirli bir plan ve program ile giderek hem oradaki yetiştiricilere modern üretim teknikleri, hayvanların bakımı, sağlığı konusunda onlara yarımcı olarak bilgileri aktarırlarken, bu bilgilerin hayvan bakımı, sağlığı, ahır temizliği gibi bir çok konuda pratik yapma imkanları oluyor. "
OKULUMUZ BİR LOKOMOTİF GÖREVİ ÜSTLENECEK
Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, tavukçuluk gibi konularda okulun bir lokomotif görevi üstlendiğini belirten Turhan" Günümüzde özellikle hayvancılık ve tarım büyük bir önem taşıyor. Okulumuzda okuyan öğrencilerimiz Bartın yöresinde gelen öğrenciler ve bu öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun da ailesi hayvancılık ile uğraşıyorlar. Okulumuz hayvancılık, tavukçuluk, arıcılık konusunda yöremizde bir lokomotif görevi üstlenecek. Okulumuzdaki öğrenciler bölgemizde hayvancılığı daha ilmi ve bilimsel olarak yapacaklarından dolayı, yöremizde hayvancılık sektöründe bir lokomotif olacağını düşünüyorum. Ayrıca okulumuzdan mezun olan öğrenciler veteriner teknikeri olarak mezun oldukları içinde iş bulma imkanları daha fazla olacak"
OKUL HAZIRLADIĞI PROJELERLE DE DİKKAT ÇEKİYOR
Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi hayvancılık konusunda hem istihdam sağlamak hem de ülke ekonomisine katma değer oluşturmak için projeler üretiyor. Okul Müdürü Turhan öğretmen ve idarecilerle birlikte 10 tane daha proje ürettiklerini belirterek" Öğretmen arkadaşlarla birlikte hem hayvancılık sektöründe ülkemize katma değer katmak, hem de yöremizde hayvancılık sektörünü geliştirmek için devamlı proje üretiyoruz. 10 tane daha projelerimiz yazılmış durumda, bu projeler arasında yer alan arıcılık, tavukçuluk ve civciv üretimi gibi projelerimizi hayata geçirdik. Geçen sene 250 adet civ civ üreterek, tümü tavuk üreticilerine dağıttık, hatta bu civcivlerimizden 25 tanesini öğrencilerimize verdik ve bu öğrencilerimizin şu anda bir kümesleri oldu ve yumurta üretimi yapıp hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de projemizin devamlılığını sürdürüyorlar. Okulda öğreniyor, Çiftlikte uyguluyoruz projemiz var, bu proje kapsamında okulda öğrenilen teorik bilgileri ,hayvan bakım merkezlerinde, ahırlar da uyguluyorlar."
Gezen tavuk çiftliği ve büyük baş hayvan çiftliği kurma projelerini uygulamak için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Okul Müdürü Cihan Turhan" Bugüne kadar uyguladığımız projeleri başta BAKKA olmak üzere çeşitli kamu kurum ve özel kuruluşların desteği ile yaptık, yani Devlete herhangi bir maddi yükümüz olmadı. Ayrıca öğrencilerimize üretimden pazarlamaya, satışa kadar olan süreci de öğretiyoruz. Böylece bölgemizde yeni yeni , özellikle hayvancılık konusunda istihdam alanlarının açılmasına katkı vereceğiz. Belirttiğim gibi hem bölgemizde hem de ülkemizde hayvancılık sektörünün gelişmesine okul olarak bir katkı vermek için gece gündüz çalışmalarımız devam ediyor. Okulumuz Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa Arıcılık kursu açarak, yöre halkına Arı yetiştiriciliği kursu verecek. Kursa katılacak kursiyerler daha bilinçli ve bilgi bal üretimi yapmalarını sağlayacağız" En büyük projeleri ise Hayvan Sağlığı konusunda bir hastane oluşturmak, olduğunu belirten Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Cihan Turhan buda çok büyük maliyetli bir proje olduğunu, bu projeyi de başarmak ve hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.