Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanlığında uygulanan Gelecek Araştırmaları Derneğinin başvuru sahibi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Üniversitesi (BARÜ), Bartın Bilim Eğitim Derneği eş başvuru sahibi, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün iştirakleriyle desteklenmeye hak kazanan "Feed the Future" projesi kapsamında kurulan 2 adet akıllı sera tarım teknolojileri laboratuvarına dönüştürerek projenin uygulamalı eğitimlerinin alt yapısını oluşturuldu. Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayşe Genç Lermi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde kurulan ve hayata geçirilen akıllı sera projesi ile teknoloji ile donatılan seralarımızda sulama, gübreleme ve havalandırma sistemlerini otomatize hale getirdiklerini belirterek" İklim değişikliği tarımsal üretimi doğrudan etkileyen bir faktördür. Küresel ısınmaya bağlı olarak artan sıcaklık, buna bağlı kuraklık, ani ve aşırı yağışlar gibi ekstrem çevre koşulları bitkisel üretimde verimliliği olumsuz etkilemektedir. Ortaya çıkan bu durum, her geçen gün artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanamamasına sebep olmakta ve gıda kıtlığı riskini doğurmaktadır. Artan besin ihtiyacının karşılanması, ancak tarımsal üretimde birim alandan elde edilen veriminin artırılması ile mümkündür. Günümüzde bitkisel üretimde birim alandan daha fazla verim alabilmek amacıyla aşırı sulama, aşırı gübre ve pestisit kullanımı gibi hatalı kültürel uygulamalar yapılmaktadır. Bu durum doğal kaynakların kirlenmesine ve toprağın verimsizleşmesine neden olmuştur. Bu noktadan hareketle, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yani doğal kaynaklara zarar vermeden hatta iyileştirilerek tarımsal üretimin yapılması elzem hale gelmiştir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN ÖNEMLİ
Prof.Dr Lermi" Üniversitemiz "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanı kapsamında uygulanan bu projede akıllı tarım sistemleri ile sürdürülebilir tarım uygulamalarının etkin bir şekilde yürütülmesi projenin önemini ve değerini artırmaktadır. Uygulama seralarımızda kurulan akıllı sistemler ile su kaynaklarının etkin kullanımı, kontrollü gübreleme ile bitkinin ihtiyacı kadar gübrenin kök bölgesine verilmesi yanında sıcaklık kontrolü ile birlikte bitki gelişimi optimize edilmekte girdi masrafları azaltılırken verimliliğin de artırılmasına olanak sağlanmaktadır. Organik Tarım Programı uygulama seralarında sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında organik kökenli gübreleme, yeşil gübreleme ve ekim nöbeti gibi uygulamalar yapılmaktadır. Organik kökenli gübre uygulaması toprağın su tutma kapasitesini artırarak bitkinin su tüketimi azaltmakta, yeşil gübreleme ile toprak besin elementleri yönünden zenginleştirilmekte, ekim nöbetine farklı bitkiler dahil edilerek te bitkilerde hastalık yapan mikroorganizma ve böcek popülasyonu kontrol altında tutulmaktadır. Sonuç olarak akıllı tarım sistemleri kontrollü girdi kullanımı ile sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Akıllı sistemle donatılmış üniversitemiz seraları, eğitim alan öğrencilerimizi ve bölge halkını geleceğin tarım uygulamalarına hazırlayacak potansiyele kavuşmuştur. "
BÖLGEDE YENİ İŞ İMKANLARININ DOĞMASINA VESİLE OLACAK
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cevdet Gümüş ise yeni istihdamlar yaratacak olan akıllı seraslar sayesinde bitki üretiminde verimliliği artırılacağını belirterek"Projede gelecekte Endüstri 4.0'ın iş kayıplarına büyük etkisi olacağı ve bölgede madencilikle ortaya çıkabilecek işsizlik sorunu öngörülerek istihdamı artırabilmek amacıyla tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğinden hareket ederek Batı Karadeniz Bölgesi'nde Endüstri 4.0 tabanlı tarım teknolojisi ve seracılıkla ilgili sistemler konusunda eğitimler ve beceri geliştirme çalışmaları ile kadınların, dezavantajlı grupların, ve işsiz olan gençlerin istihdam edilebilirliğinin teşvik edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Bartın Üniversitesi bünyesinde mevcut 2 adet sera bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda tarım teknolojileri ile donatılarak AgTech Lab.(Tarım Teknolojileri Laboratuvarı)na yani akıllı seralara dönüştürülmüştür.
AKILLI SERALAR BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPMAK İSTEYENLERE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR
Öğretim Üyesi Gümüş" Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gümüş "Bu kapsamda seralarda ısıtma, sulama, gübreleme ve havalandırma sistemleri otomasyona bağlanmıştır. Ayrıca bölgenin iklim koşullarının dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğine elverişli olması nedeniyle de AgTech Lab. bünyesinde 25 m uzunluğunda sislemeli 1 adet alttan ısıtmalı köklendirme masası kurulmuştur. Köklendirme masası aynı zamanda iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliği için de kullanılabilecektir. Kullanılan cihazlar, motorlar ve sensörler yardımıyla mevsime ve bitkinin gelişme dönemine göre sera sıcaklığı bitki için uygun duruma getirilerek istenilen miktarda su ve besin elementi takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca bölgede özellikle geçiş mevsimlerinde ortaya çıkan aşırı yağışlar ile şiddetli rüzgarların olumsuz etkisi yağmur-rüzgar sensörleri yardımıyla elemine edilebilmektedir. Seralara kurulan tüm sistemlere uzaktan erişim sağlanmakta aynı zamanda yönetilebilmektedir. Sistemlerin kontrolü kameralar ile de takip edilmektedir. Sonuç olarak AB ve Bartın Üniversitesinin katkılarıyla bölgemiz bitki yetiştiricilerine veya bölgede bitki yetiştiriciliği konusunda yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara Bartın Üniversitesi bünyesinde örnek akıllı sistem seralar oluşturulmuştur"dedi.