Bartın doğası, tarihi ve yöresel ürünleri ile Batı Karadeniz'in önemli turistlik önemli bir ili. Yöresel ürün başında ise Osmanlı döneminden günümüze gelen ve sadece Bartın'da yapılan Beyaz Baklava geliyor. Eskiden evlerin bahçelerinde, avluların da bulunan taş fırınlarda, odun ateşinde 4-5 saatte pişirilerek dini bayram ve özel günlerde yapılan bu baklavayı, günümüzde ise birkaç imalatçı yaşatmaya çalışıyor. Baklavanın yanı sıra yöreye has Kavşak suyu ve Bartın buğdayından yapılan su böreğinin tadını bilenler bayrama 15 gün kala sipariş vermeye başlıyorlar.
BABAANNESİNİN BAŞLATTIĞI LEZZETİ 3.KUŞAK OLARAK DEVAM ETTİRİYOR
Bu İşletmelerin başında ise 100 yılı aşkın bir süredir vatandaşın damak tadına sunan Sarı ailesi geliyor. 3. kuşak imalatçısı olan Melih Sarı 45 sene önce babasının imalatında Beyaz Baklava üretmeye başladığını belirterek, "Babaannem Hatice Sarı, genç kızlığından itibaren evlerinin bahçesinde bulunan taş fırında özellikle bayramlarda, Beyaz Baklava yaparmış eli çok lezzetli olduğundan dolayı ve çok güzel yapmasından dolayı, akraba ve komşulara baklava yaparmış. Hatta baklava yaptıracak kişiler günler önce Babaanneme sipariş verirlermiş. Benim bildiğim 100 seneden fazla Sarı ailesi olarak meşhur, Bartın'ın Beyaz Baklavasını yapıyoruz. Bartın dada ilk seri imalatına başlayan firmalardan birisiyiz"
45 YIL ÖNCE ZEKİ SARI BU BAKLAVANIN YOK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİM
Günümüz de Bartın il merkezinde babasından devir aldığı işletmeme de Bartın Beyaz Baklavasını üreten Melih Sarı, "Rahmetli babam Zeki Sarı çok çalışkan biriymiş. Babaannem Hatice Sarı'ya, 'anne bu baklavayı meşhur edeceğim, tüm Türkiye'de aranan bir baklava yapacağım, yok olmasını önleyeceğim' diyerek 45 yıl önce bu baklavanın imalatına başladı. Babaannem den öğrendiği püf noktaları ile imalata başladı. Bartın'ın ilk Beyaz Baklava imalatı yapan aileyiz. 3.kuşak olarak bende 2001 yılında askerden gelince, babam ile birlikte Beyaz Baklava ve su böreği yapmaya başladım, 3 sene öncede tamamen imalatı ben devir aldım ve geçen sene Aralık ayında vefat edince imalatı tek başıma sürdürüyorum. Babamın lakabı da börekçi Zeki idi. Çok şükür Beyaz Baklavamızın unutulmaması için bizimle birlikte birkaç firma çalışıyoruz. "
BEYAZ BAKLAVANIN ÖZELLİĞİ PİŞMESİNDEN
Beyaz Baklavanın özelliği hakkında bilgi veren Melih Sarı, "Beyaz Baklava sadece Bartın da yapılır, yani yöremize has bir baklava türüdür. Kara fırın dediğimiz odun ateşinde ve 4-5 saat içinde pişiyor. Kara fırında ve odun ateşinde piştiği için hem rengi beyaz oluyor, hem de tüm katları pişmiş oluyor. Bunun püf noktasını bilmeyenler kara fırınlarda odun ateşinde pişirseler dahi böyle beyaz kalmasını beceremezler ve hemen baklava kızarır, beyaz baklavalıktan çıkar."
KALİTEDEN ÖDÜN VERMİYORUZ
Beyaz Baklavanın bir özelliğinin de kesinlikle glikoz kullanılmaması ve yörede yetişen buğdayının unundan yapılması olduğunu belirten Sarı, "100 senedir geleneksel atalarımızdan öğrendiğimiz yöntemle, en kaliteli yerli un, yerli nişasta ve pancar şekerinden ve cevizli yapıyoruz, baklavamızın tercih edilmesinin sebeplerinden biri de kullandığımız en kaliteli malzemeler ve hakiki şeker pancarından üretilen şeker kullanırken, kesinlikle glikoz kullanmamızdır. Ayrıca içine ise yöremizde yetişen cevizlerden konur, Bartın Beyaz Baklavası sadece cevizli olur. Bartın da bir söz vardır" Kavşak suyundan içen ve Beyaz Baklavamızdan yiyen Bartınlı olur, Bartın'a yerleşir denilir"
TADINI BİLEN TÜRKİYE'NİN NERESİNDE OLURSA OLSUN İSTİYORLAR
Türkiye'nin dört bir yanından Bartın'ın Beyaz Baklavasına yoğun ilginin olduğunu belirten Sarı "Sadece gurbet de bulunan Bartınlılar değil, bu Baklavayı tadan ve tadını bilenler bu baklavadan vazgeçmezler, Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar ararlar ve özellikle Ramazan Bayramı öncesi isterler, her Ramazan Bayramı öncesi bu bayramda 15 gün kala yoğun talep olmaya başladı. Bizi arıyorlar ne kadar istediklerini belirtiyorlar, bizde kargo ile özenli bir şekilde, baklavaya zarar gelmeyecek şekilde paket yapıp Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz. Hatta Yurt dışından yıllık izinlere gelen Bartınlılar giderken hediye olarak Bartın Beyaz Baklavası götürüyor. Baklavamız da glikoz kullanmadığımız için ağızda dağılır, hoş bir tat bırakır, mideyi yakmaz, yemesi çok lezzetlidir, bu özellikleri nedeniyle tercih edilen bir baklavadır"
ANTEPİN FISTIKLI BARTIN IN İSE BEYAZ BAKLAVASI
Nasıl Antep'in Fıstıklı Baklavası varsa, Bartın'ında Beyaz Baklavasının olduğunu belirten 3. Kuşak imalatçı Melih Sarı, "Antep'in fıstıklı baklavası kadar bizim de beyaz baklavamız meşhurdur, geçmiş yıllarda iyi tanıtım yapılmadığı için Beyaz baklavamız son 5-6 yıldır revaçta. Doğu'nun fıstıklı baklavası, batının ise Bartın Beyaz Baklavası meşhurdur. Bartın Belediyesinin 2018 yılında yaptığı girişimler sonucu 2020 yılında "Bartın Beyaz Baklava" olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Belgesi alındı. Artık bizim baklavamızın da 3 yıl Coğrafi İşaret Belgesi var, geç kalınmış bir işaretleme idi ama sağ olsun, Belediye Başkanımız Cemal Akın'ın girişimleri ile bu işaret alındı. Böylece baklavamızın değeri bir kat daha artı ve ismi daha çok anılır oldu" dedi.
SADECE BAKLAVA DEĞİL SU BÖREĞİDE MEŞHUR
Sadece Beyaz Baklava değil Su Böreğinin de meşhur olduğunu belirten Melih Sarı" Beyaz Baklavamızın yanında gelenler muhakkak su böreği de alırlar, özellikle bayramlar da. Her yerde su böreği vardır, ama Bartın'ın su böreğinin de tadı başkadır. Bartın yöremiz de yetişen buğdayın unu ve kavşak suyu ile yapılan su böreğimiz, özellikle Avrupa'daki gurbetçi vatandaşlarımız Bartın'ın mı su böreği diye sorarlar, hatta gurbetçi hemşerilerimiz giderlerken, o ülkenin vatandaşlarına, Türk olmayan komşularına ve arkadaşlarına hediye olarak götürüyorlar. Bartın'ın bu iki değerini yok olmaması için üretime devam ettiklerini sözlerine ekledi.