Son yıllarda Almanya'da üniversite öğrenimi, meslek eğitiminin önüne geçmeye başladı. Ülke ekonomisi için çok önemli olan, Alman markalarının dünya piyasasında öne çıkmasını sağlayan meslek eğitiminin geri planda kalması, başta işverenler olmak üzere ekonomi çevrelerini kara kara düşündürüyor. Gençlerin, üniversite öğrenimine yönelmelerinin en büyük nedeni ise ekonomik krizler sonrası ortaya çıkan ücret kaygısı.
DÖRTTE BİRLİK DÜŞÜŞ
Bir
araştırmaya göre, üniversite mezunlarının yıllık ortalama brüt maaşı 54 bin euro civarında. Meslek eğitim programını tamamlayıp işe başlayanlarda söz konusu maaş 10 bin euro daha az. Öte yandan 2002'de üniversitelerde yaklaşık 1.9 milyon öğrenci vardı, 2022'de söz konusu sayı 2.9 milyona yükseldi. Aynı dönemde meslek eğitimi öğrenci sayısı yaklaşık dörtte bir oranında düşüşle 1.22 milyona geriledi.
UYGULAYICI SAYISI AZ
Federal İş Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre geçen yıl meslek eğitimi için 500 bin kişiye ihtiyaç duyuldu. 150 bin eğitim yeri doldurulurken 250 bin meslek eğitim yeri boş kaldı. Durum işverenlerde endişeye yol açtı. 14 bin kişiye istihdam sağlayan Vodafone'un Genel Müdürü Philippe Rogge, "Almanya'da çok fazla düşünürümüz, çok az uygulayıcımız var" cümlesiyle içinde bulunulan durumu özetledi.
ALMANYA KENDİ FİŞİNİ ÇEKİYOR
Rogge, "Almanya'nın geleceği için sahada uygulayan ve üreten insanlara ihtiyacı var. Meslek eğitimi ile öğrenim aynı ligde olmalı. Böyle giderse çok yakın zamanda Alman ekonomisi çöküşe geçer. Zira ihtiyaç duyulan meslek eğitim yerleri ne Almanya içinden ne de dışından doldurulabiliyor. Yani Almanya kendi fişini kendi çekiyor" dedi.