Türkiye'nin
Almanya'ya gönderdiği ilk Türkçe öğretmenlerinden Artvinli
Celalettin Ağırbaş (82) ülkeye geliş hikâyesini ve ilk nesilden öğrencilerini SABAH'a anlattı. 1969 yılında Essen'e gelen Ağırbaş, "Devletin açtığı sınavı yüzlerce kişi arasından kazanarak Almanya'ya elimde bir sözlükle geldim. Planda üç yıl kalmak vardı ama bırakmadılar. Ailemi de yanıma aldım ve emekliliğe kadar öğretmenlik yaptım" şeklinde konuştu.
Celalettin Ağırbaş, öğretmenlik yıllarında günde 50-60 arası, haftada 300 civarı Türk çocuğuna ders verdiğini söyledi ve "Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin gittiği Sonderschule'yi 'özel kolej' diye tahmin eden ve eve yakın olduğu için çocuğunu buraya gönderen veliler de vardı. Oradan alıp normal okullara yerleştirdiğimiz çok Türk öğrenci oldu" dedi.
16 YAŞINDA MADENCİ OLDULAR
İlk
zamanlarında gündüz okulda, geceleri Almanca kursunda zaman geçirdiğini ifade eden Ağırbaş, "Türk nüfusu artmaya başlayınca öğretmen sayısı da arttı. Maden bölgesinde görev yaptığım için madencilerin çocukları öğrencilerimdi. Aralarında çok zeki çocuklar vardı. Onların okumalarını çok isterdim ama aileleri okutmadı. Israr etsem de babaları, 'oğlanın madende yeri hazır' dedi. 16-17 yaşında okulu bırakıp madene indiler" dedi.
Üç yıl sonra dönüş planı yaptığını ifade eden Celalettin Ağırbaş, "Çalıştığım okul ve İl eğitim müdürlüğü kalmamı isteyince eşimi ve üç çocuğumu yanıma aldım. Kalmaya karar verdik. Çocuklarım üniversite eğitimlerini bitirdi. 23 yıl önce emekli oldum" dedi.
HEP TOPLUM İÇİN ÇALIŞTIM
Madene inen o zeki çocukların evlatlarına da Türkçe dersi verdiğini söyleyen Ağırbaş, "O çocuklar bana, 'Hocam bizi okutmadılar ama biz çocuklarımızı okutacağız' dedi. Okuttular ve aralarından çok başarılı isimler çıktı" diye konuştu. Ülkedeki ilk öğretmenler derneğini de kuran Ağırbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacım hep Türk toplumu için bir şeyler verebilmek oldu. Bugün Almanya genelinde binlerce Türk öğretmen var. Ne mutlu bizlere."