TARİHLER 22 Haziran 2021'i gösterdiğinde Frankfurt'un Griesheim semtinde şikâyet üzerine Soner Atasoy'un (41) evine giden polisler, kapısını çaldıkları Atasoy'a 10 kurşun sıktı. Atasoy, dairesine girip kapıyı kapattı. 2.5 saat sonra özel kuvvet kapıyı kırıp içeriye girdi, kan kaybından ölen Atasoy'un cesedi ile karşılaştı. Olayı soruşturan savcı, polislerin kendilerini savunduklarını söyleyip dosyayı kapattı.
KARARA SUÇ DUYURUSU
SAVCI, Atasoy'un evine gelen polisleri elinde bıçak ve silahla karşıladığını, üzerinde çelik yelek olduğunu, kapıyı açar açmaz polislerden birini iterek merdivenlerden düşüp yaralanmasına neden olduğunu ileri sürdü. Savcı, "Polislerin hiçbirinin ceza hukuku ile ilgili bir suçtan yeterli şüpheye sahip olmadığı sonucuna vardı. Atasoy davasına bakan avukat Seda Başay Yıldız ise soruşturmanın yüzeysel ve kusurlu yapıldığını dile getirip, Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu.
İFADELER ÇELİŞKİLİ
YILDIZ, "Akli dengesi yerinde olmayan bir adam, polisler tarafından uyarı yapılmadan kendi apartman kapısında infaz edildi. Polisler, senaryo yazdı" diye açıklama yaptı. Olay yerinde üç polis memuru olduğunu hatırlatan Yıldız, "İfadeleri, üçüncü memurun ifadeleriyle açıkça çelişti. Atasoy'un üzerinde normal yelek vardı ve elinde silah yoktu. Akıl hastasıydı ama saldırgan değildi. Vurulmasının üzerinden 2.5 saat geçtikten sonra dairesine girildi. Kan kaybından öldü" dedi. FRANKFURT
ŞİKÂYETÇİ KOMŞULAR SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ
SONER Atasoy'u evde gürültü yaptığı gerekçesi ile polise şikâyet eden komşular, olaya tanık olmalarına rağmen sustu. Atasoy'un kızkardeşleri Esma ve Fatma, kardeşlerinin kapıyı açtığında çok sakin olduğunu, polislerin her şeyin yolunda gidip gitmediğini görmek için daireye girmek istediklerinde Soner'in buna izin vermediğini anlattı. İki kardeş, Soner'in bazen gördüğü kâbustan dolayı çığlık attığını ya da apartmanda kendi kendine yüksek sesle konuştuğunu da anlattı. Esma, "Kurşunlandıktan 2.5 saat sonra içeriye girilmiş. Kardeşim o sırada yavaş yavaş kan kaybederek ölmüş. Bizi deli eden bu. Kardeşimin akıl hastalığı polis kayıtlarında da vardı. Ben eve 7 dakikalık mesafedeydim. Arasalar tüm bunlar olmazdı" dedi
BM RAPORUNA GİRDİ
Almanya'da polisin orantısız şiddet eylemleri Birleşmiş Milletler (BM) Raporu'na da girmişti. BM İnsan Hakları Uzmanı Nils Melzer, Almanya'daki sistematik polis şiddetini yetkililerin cezalandırmadıklarına dikkat çekmişti.
PEK ÇOK öRNEĞİ VAR
POLİSİN hemen silahına sarılıp öldürdüğü çok sayıda Türk ve göçmen kökenli var. Bu dosyaların çoğunda haklarında soruşturma yürütülen polisler aklandı. Savcılar, her defasında polisleri aklayacak gerekçe buldu ya da polisler yazdıkları senaryo ile sanık koltuğuna oturmadan aklandı.