100 MİLYAR EK BORÇ
Koronavirüs salgınının etkileri ve enerji krizi ile mücadele kapsamında kesenin ağzını açan Alman hükümeti, son olarak 139 milyar euro yeni borçlanma kararı aldı. Orduyu modernleştirme kapsamında 100 milyar euro ek borçlanma kararı alan Alman hükümetinin bu adımları uzmanları endişelendirdi. Uzmanlar, aşırı borçlanma nedeniyle vatandaşın yükünün yıllarca hafiflemeyeceği uyarısını yaptı.
EURO KRİZİ KORKUSU
AŞIRI borçlanmanın olumsuz beş etkisini sıralayan uzmanlar, "Gerçek borç daha yüksek. Borç, vergi indirimini engeller. Yüksek borç euro krizine neden olur. Bugünün borcu yarının enflasyonudur. Koalisyonda paylaşma savaşları başladı" dedi. Almanya'da halen devlet borçlanmasının 2 trilyon 380 milyar euro olduğunu hatırlatan uzmanlar, "Şimdi toplam borç 2 trilyon 619 milyar euroyu geçti. Bu da endişe verici" dedi.
"GERÇEK DAHA KÖTÜ"
İFO Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest gerçek borcun daha yüksek olduğuna işaret ederek, "Daha gizli borçlar var. Örneğin ilerde emekli olacak memurlara inanılmaz yük getiriyor. Devlet kenara para koymadığı için, bunlar da bütçeye ek yük olacak" dedi. Almanya'da çalışanların vergi yükünün ağır olduğunu vurgulayan Fuest, "Giderek artan borç nedeniyle artık hükümet vergi indirimine gitmez" diye konuştu