Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele Portalı'nın (NESAM) tanıtımı için Ankara'ya giden Prof. Dr. Hüdayi Korkusuz, Dr. Zekeriya Altuğ, avukatlar Bahar Ceviz ve İsmail Yalçın, Avrupa ülkelerindeki İslamofobi ve ırkçılığı anlattı. SABAH'a konuşan DİTİB Ayrımcılıkla Mücadele Bürosu Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ, "Ayrımcılık suçları 5-6 senedir arttı. Almanya'da 2021'de 970 İslam düşmanı saldırı yaşandı" dedi.
RAKAMLAR DİKKATE ALINMALI
RAKAMLARIN derin analizinin yapılması gerektiğinin altını çizen Altuğ, "Saldırılardaki artışlar daha büyük saldırıların habercisi olabilir. Hanau saldırılarından önce camilere saldırı artmıştı. Bu tesadüf değildi. Bir Alman'ın 'Bankada başörtülü bir çalışan görmek istemiyorum' demesi vahim bir durum. Başörtülü öğrenciye, 'Saçların çok güzeldi. Neden eşarp takıyorsun?' demeleri, 'Seni baban mı zorluyor?' diye sorulması ayrımcı bir dildir" diye konuştu.
SİYASET VE MEDYADA BASKI VAR
DANİMARKA'DA avukatlık yapan İsmail Yalçın, ülkede siyasiler ve medya tarafından Müslüman kesime baskı yapıldığını belirtti. Yalçın, "Danimarka'da polis nefret suçları ve ayrımcılık suçları adı altında araştırma yapıyor. Polisin takip ettiği süreçte son 5 yılda artış var. Halk, düzeyinde komşu ilişkileri iyi ancak parti liderleri Müslümanlara karşı siyaset yürütüyor. Örneğin Hazreti Muhammed'in tasvip edilmeyen resimlerinin kitaplara basılması isteniyor" dedi.
YEŞİLLER BİLE IRK AYRIMI YAPIYOR
YEŞİLLER Partisi'nin hakkında ihraç işlemi başlattığı Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer, partisini sert dille eleştirdi. Palmer, "Partide insanlar artık birey olarak görülmüyor, onlara ırk, etnik köken ve cinsel yönelime bağlı kurgusal kimlikler veriliyor" dedi. Palmer, sonbaharda yapılacak Tübingen belediye başkanlığı seçimlerinde bağımsız aday Boris Palmer olarak yarışacak.
Fatih YILMAZ
SALDIRILARDA % 250 ARTIŞ VAR
YURTDIŞI Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurtdışında yaşayan Türklerin maruz kaldığı nefret söylemi ve ayrımcılık gibi suçları bildirebileceği ve bu konuda verilerin yayımlanacağı Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele (NESAM) portalı açtı. Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda YTB Başkanı Abdullah Eren, "Batı'da aşırı sağcı terör saldırılarında son 5 yılda yüzde 250 artış görülüyor. Aşırı sağın hedefinde herkesten çok Müslümanlar var ve maalesef tüm bu saldırıların yüzde 60'ı örgüt bağlantısı olmayan yalnız kurtlara mal ediliyor. Avrupa'da 2020'de Türk vatandaşlarını hedef alan 389 saldırının yarısından fazlası Almanya'da gerçekleşti. Almanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede her gün 2 İslam düşmanı saldırı yaşanıyor" dedi.
BAŞÖRTÜLÜLER DIŞLANIYOR
UYGULADIĞI ameliyatsız tedavi yöntemiyle dünyada adından söz ettiren Prof. Dr. Hüdayi Korkusuz, "Almanya'da doğup büyüdüm. Alman üniversitelerinde hekim olarak çalıştığım zaman başörtülü öğrencilerimize doktora tezi imkânı vermiyorlardı. Öğrenciler sakallı olduğu zaman, onların istediği gibi görünmediği zaman sıkıntı yaşıyordu. Birbirimizi destekledik. Ben daha fazla Müslüman öğrenciye doktora tezi imkânı verdim. Böyle gayretlerde bulunduk" diye konuştu.
AŞIRI SAĞ İDEOLOJİ YERLEŞTİ
FRANSA'DA avukatlık yapan Bahar Ceviz, ülkede aşırı sağcı ideolojinin yerleştiğini, seçim sürecinde adayların bu konuda yarıştığını söyledi. Türk derneklerinin yaşadığı sıkıntıları anlatan Ceviz, "Besançon bölgesinde 3'ü Türk 5 dernek, vandalizme maruz kaldı. Dış cephelerine gamalı haç çizildi. Tutuklu kişinin evinde pompalı tüfek, Hitler'in yasaklı kitabı bulundu. Savcı iddianamesinde ırkçılıktan bahsetmedi. Türk toplumunu daha fazla bilgilendirmek gerek" diye görüş belirtti.