Türkiye'nin
ilk kadın doktoru Safiye Ali'nin doğumunun 127. yılında mezarı bulundu. Dortmund Türk Dernekler Platformu, Ali'nin mezarının izini sürdü ve Dortmund Merkez Mezarlığı'nda olduğunu tespit etti. Platform sözcüsü Emre Güleç, "Google'ın Safiye Ali doodle'ını görünce bilgi edinmek için araştırdım. Dortmund'da öldüğünü öğrendim ve kentin mezarlıklar müdürünü aradım" diye konuştu.
KİRALAMA SÜRESİ BİTİNCE KAYBOLMUŞ
GÜLEÇ, "Mezarlıklar müdürlüğü hızlı bir taramadan sonra mezarın yerini belirledi. 9 Temmuz 1952 tarihinde vefat eden Safiye Ali'nin mezarlıktaki 145 numaralı parselde olduğunu bildirdiler. Mezar yerini bulup inceledik. Çocukları olmadığı için mezar kiralama süresi bitiminde uzatılmamış. Şimdi mezar yerini satın alıp cumhuriyet tarihimizin ilk doktoru için mezarlık yaptıracağız. Böylesine büyük değerlerimize sahip çıkmalıyız" dedi.
SAFİYE ALİ KİMDİR?
SAFİYE Ali, 2 Şubat 1894 tarihinde İstanbul'da doğdu. Abdülaziz ile 2. Abdulhamid'in yaverlerinden Ali Kırat Paşa'nın kızı olan Safiye Ali, Amerikan Kız Koleji'nde okurken, Balkan Savaşı günlerinde cepheden getirilen pek çok yaralıyı görüp doktor olmaya karar verdi. 1916'da Würzburg Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi'nde eğitimine başladı. 1921'de kadın hastalıkları ve çocuk doktoru olarak birincilikle mezun oldu. Eğitimi sırasında tanıştığı Ferdinand Krekeler ile evlendi.
KADIN DİYE MUAYENEYE GİTMEDİLER
SAFİYE Ali eşi ile İstanbul'da yaşamaya başladı. Ferdinand Krekeler, o dönemde Ali ismini aldı. Safiye Ali, 1923'te İstanbul Cağaloğlu'nda ilk muayenehanesini açınca Cumhuriyetin ilk kadın doktoru unvanını aldı. Kadın doktoru olmasına rağmen 'kadın' diye muayenehanesine gidilmedi. Alman ve Amerikan elçiliklerinde de doktorluk yapan Safiye Ali, 1928'de kansere yakalanınca Dortmund'a tedavi için geldi ve burada yaşama veda etti.