İLK KADIN YAPAY KALP CERRAHI
Avrupa'da
tırmanan faşizm, ayrımcılık ve tüm olumsuzluklara rağmen Türkler büyük başarılara imza atıyor. Almanya'nın Siegburg Helios Kliniği'nde Yapay Kalp Nakli Bölüm Başkanı olarak çalışan ve Avrupa'nın ilk kadın yapay kalp cerrahı olan Dr. Dilek Gürsoy (42), ülkenin en saygın ödüllerinden biri olan Victerss Ödülü'ne layık görüldü.
'KADINLAR CERRAH OLSUN'
Berlin'de ödülünü alan Gürsoy, "Ödül, yapay kalp ve organ nakliyle ilgili çalışmalarımı ve vizyonumu daha geniş kitlere ulaştırmamı sağlıyor. Bu da beni özellikle kalp nakli bekleyenler adına mutlu ediyor. Tüm genç kadın doktor adaylarımızın titizlik ve estetik gerektiren cerrahi bölümünü tercih etmelerini isterim" dedi.
Victress Ödülü, 2005'ten beri Almanya'da çalışmaları ile etkileyici rol model olan kadınlara veriliyor. Babasını basit bir kalp sorunu yüzünden kaybeden Gürsoy, yılda yaklaşık 300 kalp nakli operasyonu gerçekleştiriyor.
KRALİYET ÖDÜLÜ ZORA'YA
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Dr. Hatice Zora'ya, "Beyinde dil ve duygu gelişimi" konusundaki çalışmaları nedeniyle Kraliyet Hanedanı Ödülü verdi. Ödülünü Kral Carl 16. Gustaf'ın elinden alan Zora, "Kralın 70. yaşı onuruna verilmeye başlanan ve ülkede 1818'den beri hüküm süren Kraliyet Hanedanı adına verilen ödülü, bir Türk akademisyen olarak almaktan gurur duydum" dedi.
Zora'nın dil melodisi (prosodi) üzerine deneysel çalışmaları bulunuyor. Çeşitli beyin görüntüleme tekniklerini kullanan Zora, ruh hastalıklarının tedavisinde dil melodisi yönteminin katkı sağladığını belirtiyor.
KAHRAMAN TAKSİCİYE TEBRİK
İsveç'te cüzdanını ve banka kartlarını evde unutan İsveçliye havalimanında kendi kredi kartını veren taksi şoförü Ömer Temel, örnek davranışından dolayı Enerji ve Dijital Kalkınma Bakanı Anders Ygeman tarafından tebrik edildi. Stockholm'de bir radyo programında Temel ile buluşan Bakan, "Ömer İsveç toplumuna iyi bir örnek oldu. Onun gibiler sayesinde daha güçlü ve daha sıcak bir toplum inşa ederiz" dedi.
82 YAŞINDA ÖDÜL MUTLULUĞU
Hollanda'da Zehra Türker (82) uzun yıllar yaptığı gönüllü çalışmalardan dolayı kraliyet nişanı aldı. Farklı kentlerden topladığı yardımları, Türkiye'de farklı kurumlar aracılığıyla muhtaç olan kişilere ulaştıran Türker "Böyle bir ödül beklemiyordum ama bu iyiliklerin karşılığının bir gün ödüllendirileceğini biliyordum" dedi.
YILIN EN SEVİLEN ESNAFI
İsveç'in
başkenti Stockholm'ün Upplands-Bro ilçesinde, yılın en sevilen esnafı ödülü, Faruk Yıldız'a (57) verildi. Yıldız, belediyenin açtığı ve halkın oylarıyla kazananın belirlendiği yarışmada en fazla oyu alan isim oldu. Yıldız duygularını, "Türkiye'den gelip, aynı bölgede 36 yıl esnaflık yapıp binlerce İsveçlinin güvenini ve kalbini kazanmaktan dolayı gururluyum" şeklinde ifade etti.
Konya'nın Kulu ilçesinden 36 yıl önce İsveç'e gelen Yıldız, "Türkiye'deki gibi parası olmayana veresiye hesabı açtık. Gençlerin sorunları ile ilgilendim. Onlar da beni ikinci kez böyle bir ödüle layık gördüler" dedi.