Avrupa Birliği Komisyonu'nda gazetecilerle bir araya gelen Komisyon üyeleri, Türkiye ile olan ilişkileri değerlendirdiler.
TÜRKİYE HAVACILIKTA KÜRESEL BİR ÜLKE HALİNE GELDİ
İnşası biten İstanbul Havalimanı hakkında yorumda bulunan AB Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, "Havacılık sektöründeki kapasitesiyle küresel bir lider haline gelen ülkenizle gurur duyabilirsiniz, özellikle rekor sürede inşa ettiğiniz inanılmaz havalimanıyla. İstanbul havacılık alanında bölgesel bir merkez oldu" dedi.
Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın 5 Şubat'ta Brüksel'de kendisini ziyaret edeceğini belirten Bulc, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi için 275 milyon avro mali yardım yapıldığını hatırlatıp İstanbul'dan Bulgaristan sınırına uzanacak hattın iki taraf için de çok önemli olduğunu söyledi.
VİZE MUAFİYETİ İÇİN 72 KRİTERİN TAMAMLANMASINA ÇOK AZ KALDI
Türkiye ve AB ilişkilerini Brüksel'de en fazla destekleyenlerden biri olan Göç, İç İlişkiler ve Vatandaşlıktan sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos ise Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasında Ankara'nın üzerine düşeni yaptığını belirtti.
Vize muafiyeti konusunda 72 kriterin tamamlanmasına çok az kaldığını ve Ankara'dan kalan maddelerin tamamlanmasına dair olumlu sinyal ve mesajlar aldığını söyleyen Avramopoulos, Türkiye'yle ilgili konuları ele alırken terör ve darbe teşebbüsünden doğan travma ve gerilimi de anlamak gerek dedi.
Sabah Gazetesi Brüksel Muhabiri Mehmet Solmaz ve AB Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc
AB-Türkiye mülteci anlaşmasındaki mali yardım süresinin 2019 itibariyle sona ereceğinden dolayı Brüksel'in düşüncesini sorması üzerine, Avramopoulos anlaşmaya devam etmek istediklerini ve Türkiye'deki Suriyelilerin barışa ulaşmış topraklarına dönmelerini arzuladıklarını söyledi.
İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Christos Stylianides ise Gaziantep'i ziyaret edip AB-Türkiye Anlaşması'nın yürüdüğünü yerinde gördüklerini belirtti.