İsviçre merkezli dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Novartis'in geliştirdiği "CAR-T" tedavisi Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) onay aldı. Avrupa Birliği Komisyonu, tedavinin kıtada uygulanmasına karar verdi. Novartis'in CAR-T tedavisi, Agustos 2017'de ayında Amerikan Gıda ve İlaç Denetim Kurumu (FDA) tarafından onaylandı.
CAR-T tedavisinin, sürekli tekrarlayan ya da tedaviye dirençli akut lenfoblastik lösemide (ALL) yüzde 83'lük bir başarı sağladığı belirtiliyor. Tedavi, geleneksel tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalardan 25 yasına kadar olanlarda 'akut lenfoblastik lösemi ve yetişkin hastalarda da 'anormal B hücresi lenfoma (DLBCL) tedavisinde kullanılabilecek.
Hastalardan laboratuvar ortamında alınan bir tür bağışıklık sistemi hücresi olan T lenfositler, genetik olarak yeniden programlanıyor.
Daha sonra bu hücreler damar yoluyla hastaya naklediliyor. Bu bağışıklık hücreleri kanser hücrelerini tespit edip yok ediyor. Yapılan çalışmalarda, lösemi tanısı konmuş 63 çocuga uygulanan tedavi sayesinde çocuklardan yüzde 83'ü 3 ayda kanser hücrelerinin tamamından kurtuldu.