ALMANYA'DA 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütü (NSU) mensuplarının yargılandığı davada karar günü... Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, 6 Mayıs 2013 tarihinde başlayan NSU davasında, 9 Eylül 2000 tarihinde bilinen ilk cinayetin üzerinden tam 6515 gün sonra bazı sorumlulara hapis cezası verecek. Ancak delillere 120 yıl gizlilik kararı alındığı için NSU'nun sırları aydınlanmayacak.
HUKUK TARİHİNE KARA LEKE
BAŞSANIK Beate Zschaepe'nin ömür boyu, silahı temin eden Ralf Wohlleben'in 12 yıl hapsinin istendiği davada, silahı tetikçilere teslim eden Carsten S. ve lojistik destek sağlayan Andre E. ve Holger G.'nin ise 5'er yıl ceza alması bekleniyor. Ancak savcılığın istediği bu cezalar verilse dahi karar, örgütle ilgili gerçekler hasır altı edildiği için Almanya'nın hukuk tarihine "kara bir leke" olarak geçecek.
AİLELER İSYANDA
GÖZÜ yaşlı aileler, ilk cinayetin üzerinden 17 yıl, davanın başlamasından sonra ise 5 yıl geçtikten sonra verilecek kararın, NSU skandalının ayıbını ortadan kaldırmadığını savunuyor. Gözü yaşlı ailelerden bazıları, kararı tanımayacağını açıkladı. Bugün saat 09.30'da başlayacak tarihi duruşmanın çok kısa sürmesi ve hâkimin sadece sanıklara verilen cezaları açıklaması bekleniyor.
CEVAPSIZ KALAN SORULAR
CİNAYETLER, Halit Yozgat öldürüldükten sonra sona erdi? Olay yerinde bulunan gizli servis ajanı Andreas Temme deşifre olduğu için mi.
KATİLLER çetesi siyasilerin, camilerin, bazı Türklerin isimlerinin yer aldığı 10 bin kişilik ölüm listesi hazırladı. Bu listenin hazırlanmasına yardımcı olanlar kimler?
NSU çetesi gerçekten üç kişiden mi ibaret? Savcılık, polisin aksi yöndeki telkinlerine ve "Örgütün çevresinde yüzlerce isim var" demesine rağmen neden üç kişilik örgüt tezinde ısrarlı?
HALEN tanık koruma programı altında bulunan Carsten S., silahı teslim etmekle suçlanıyor. Carsten S., neden tutuksuz yargılandı?
ANDRE Eminger'in uzun süre tutuksuz yargılanmasının sırrı nedir?
DAVAYLA ilgili bilgilerine başvurulmak üzere hazırlanan tanıkların esrarengiz ölümleri neden araştırılmadı?
927 GAZETECİ AKREDİTE OLDU
5 sanığın olduğu duruşmada sanıkları toplam 14 avukat savundu. 41 bilirkişinin dinlendiği davada müdahil aileleri ise 59 avukat temsil etti. Davada 93 müdahil bulunuyor. Toplam 437 duruşma görüldü. Yüzlerce tanık dinlendi. Davaya toplam 927 gazeteci akredite oldu. Davanın toplam maliyeti ise yaklaşık 25 milyon euroyu buldu.
İsmail EREL / FRANKFURT