Yozgat'tan isçi olarak Almanya'ya giden Osman Kalın, Berlin Duvar'ının iki yakası arasında sıkışıp kalan küçük bir arsada önce bahçe ardından tahta ev kurdu. Yıllarca bahçe ve evini elinden almak isteyen tüm yetkililere direndi ancak geçen yıl yasama veda etti. Simdi ise o arsaya oğlu ile torunu sahip çıkıyor.
BÖLGE GÖKDELEN DOLDU
Doğu ve Batı Berlin'in sınırında bulunan bahçe ağaçların istilasına uğradı. Ev yıkık dökük halde ve grafitlilerle bezenmiş durumda. Etrafına ise yüksek katlı modern ofis ve binalar doldu. 1961-1989 yılları arasında bahçenin bir kösesi boyunca uzanan Berlin Duvarı, ülkeyi ikiye ayırıyordu. Duvar 1961'de insa edildi isçilerin isin kolayına kaçması ve duvarı dik açıyla devam ettirmesi Osman Kalın'ın arsasını ortaya çıkardı.
ARSAYA HAYAT VERDİ
Buradaki 350 m2'lik arsaya kimse el süremedi. Batı Almanya hükümetine ait olmadığı gibi, Doğu Almanya hükümeti de buraya el koyamadı.
Bos arsa kısa süre sonra komsu mahalle Kreuzberg'in sakinlerinin dikkatini çekince, bölgeye çöpler ve eski mobilya parçaları yığılmaya basladı. İnşaat isçisi Osman Kalın 1982'de emekli olunca mahalleye tasındı. Vakit geçirmek evinin penceresinden gördüğü arsada çalışmaya basladı. Çöpleri temizledi ve arsayı bahçeye dönüştürdü.
EŞİ DE DESTEK OLDU
Torunu Funda Kalın, "Dedem kır yasamından geliyordu. Memleketinde oradan oraya eşekler üzerinde giderken, burada bir apartmana hapsolmuştu. Dışarı çıkmak, hareket etmek istiyordu. O arsada yeni projesi için gece gündüz demeden çalıştı. Babaannem Fadik de kendine yardımcı oldu. Arsaya kayısı ve elma ağaçları dikti, bol bol soğan sarımsak ekti. Dogu Almanya sınır güçleri tünel kazmadığından emin olmak için ziyaret etmiş, bahçeyle ilgilendiğini görünce, duvardan 3 metre uzaklıkta kaldığı takdirde arsayı kullanmasına izin vermiş" dedi.
ASKERLER ONU ÇOK SEVDİ
Batı Berlin polisi ise defalarca Kalın'ın kapısına dayandı ve o alandan çıkmasını istedi. Kalın ise, "Bana burayı Allah bahsetti. Sizden korkmuyorum. Bahçemi almak için önce cesedimi çiğnemeniz lazım" direndi. Bu direniş sonrası Doğu Berlin yetkilileri Kalın'a arsanın tamamını açtı. Kalın askerlerle çok iyi anlaştı. Üniversite öğrencileri de Kalın'a destek oldu. 1989'da Berlin Duvarı yıkıldı. Kamuoyunun da baskısıyla arsa Osman dede de kaldı.
(BBC Türkçe)