AVUSTURYA hükümeti, biri
Türklere ait toplam
yedi cami hakkında kapatma
kararı aldı. Hükümet ayrıca Diyanet
İşleri Başkanlığı'na bağlı Avusturya
Türk Islam Birliği (ATIB) bünyesinde
görev yapan ve yurtdısından finanse edildiği
belirtilen 60 imamın sınırdışı edilmesi sürecini
baslattı. Oturma iznini uzatmak için başvuran
11 imamın 2'sinin vizeleri iptal edildi, geri kalan 9
imamla ilgili süreç devam ediyor.
İSLAM DÜŞMANLARI AÇIKLADI
IMAMLARIN gönderilme sebebi, maaşlarının Türkiye devleti tarafından ödenmesi. Müslüman ve Türk düsmanı Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yine yabancı düşmanı Basbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache, İçişleri Bakanı Herbert Kickl ve AB Bakanı Gernot Blümel, yasak kararının "siyasal Islam ile mücadele kapsamında" alındığını bildirdi.
DIŞARIDAN FİNANS YASAK
AB Bakanı Blümel, kapatılan Türk camisinin "Türk milliyetçiliğini yaydığı, caminin ülkede Müslümanları resmen temsil eden Avusturya Islam Cemaati'nden izinsiz olarak faaliyet göstermesi nedeniyle" kapatıldığını savundu. İçişleri Bakanı Herbert Kickl de 2015'te çıkartılan "İslam Yasası"nın imamların yurt dışından maaş almalarını yasakladığını hatırlattı.
TÜRKİYE'DEN TEPKİ YAĞDI
AVUSTURYA'YA Türkiye'den tepki yağdı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Avusturya'nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir" dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, "Avusturya'nın 7 camiyi kapatma kararı Avrupa'da din ve vicdan hürriyetinin öldürüldüğü anlamına gelir" ifadesini kullandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, "Mezhepçi ve dini ayrım gözeten bir yaklaşım. Kabul edilmesi mümkün değil" sözleriyle karara tepki gösterdi.