Almanya'da 8'i Türk, bilinen 10 kisiyi öldüren ırkçı Alman Neo-Nazi terör örgütü NSU'nun üye ve destekçilerinin yargılandığı davada beş yıl geride kaldı. NSU'nun ortaya çıkan lider kadrosundan geriye kalan tek isim olan Beate Zschaepe ile birlikte dört sanığın yargılandığı davada ilk duruşma 6 Mayıs 2013 tarihinde yapılmıştı. NSU davasının ilk duruşmasının üzerinden simdi tam beş yıl geçti. SABAH'ın Anayasa Mahkemesi nezdinde açtığı dava nedeniyle baslaması üç hafta geciken davada şimdiye kadar 422 duruşma yapıldı. Dava başladığından bu yana NSU ile ilgili bilgisi olduğunu söyleyen altı tanık esrarengiz şekilde hayatını kaybetti.
AJAN AKLANDI
Sonuna gelinen davada son olarak sanıkların avukatları savunmalarını yaptı. NSU'nun çekirdek kadrosu olarak bilinen ekibin hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe'nin avukatları, sanığın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Gizli servisin rolünün yeterince aydınlatılmadığı NSU skandalında, son olarak da kara kutu ajan Andreas Temme aklandı. Halit Yozgat öldürüldüğü sırada olay yerinde olduğu belirlenen ajan Temme, Federal Meclis NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu önünde yalan söylediği için, Berlin Savcılığı yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma açmıştı. Ancak muhtemelen gizli servisin baskısı sonucunda Temme hakkında dava açılmasına gerek duyulmadı.
ÖLEN TANIKLAR
Davanın başladığı tarihten bu yana ölen tanıkların sırrı da bir türlü çözülemedi. Önce, 15 Eylül 2013 tarihinde 21 yasındaki Florian Heilig ölü bulundu.
Kendini yakarak intihar ettiği iddia edilen Heilig, öldürülen polis Michele Kiesewetter cinayetiyle ilgili bilgilere sahip olduğunu belirterek ifade vermek istemişti. Ardından, NSU'nun sır küpü olan "Corelli" kod isimli muhbir Thomas Richter ölü bulundu. Tanık koruma programında bulunan Corelli, kimsenin bilmediği evinde sözde gizli şekerden öldü. 18 yıl gizli servise çalısan Corelli, NSU adının çok daha önceden bilindiğini gösteren bazı dosyalara ve bilgilere sahipti. Almanya bu iki cinayetle çalkalanırken, bu kez de ölen ilk tanık Heilig'in sevgilisi öldü. 20 yasındaki Melisa Marijanovic, Baden Württemberg Eyaleti NSU Arastırma Komisyonu'nda gizli ifade verdikten iki hafta sonra, Mart 2015'te öldü. O da polis cinayeti konusunda bilgisi olduğunu söylüyordu. Olaylar, genç kızın yeni nisanlısı Sascha Winter'in de ani ölümüyle daha da karmaşık hale geldi. Bu cinayetlerin üzerine gidilmeden ve olaylar çözülmeden önce Liselotte W., ardından da Corinna B. hayatını kaybetti.
AKREDİTASYON SKANDALI
Skandallarla başlayan NSU davasında ilk skandal, Türk gazetecilerin duruşma salonuna alınmayacağının açıklanmasıyla yaşandı. Davayı izleyecek basın mensuplarına dönük akreditasyon uygulaması sonucunda tek bir Türk gazeteci bile akredite edilmemişti. SABAH Avrupa Yazıişleri Müdürü İsmail Erel, bunun üzerine uygulamanın hatalı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi nezdinde davacı oldu. Anayasa Mahkemesi'nde görülen davada SABAH gazetesi haklı bulundu ve mahkeme, Türk basın mensuplarına "en az üç yer" ayrılması gerektiğine karar verdi. Hatalı uygulamayı yapan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi bütün akreditasyonları iptal edip, sil baştan yeni bir prosedür başlattı. Yapılan kura çekiminde SABAH gazetesi de mahkemeyi yerinde izleme hakkı kazandı. Akreditasyon skandalı nedeniyle NSU davası 3 hafta gecikmeli başlamıştı.
KİMLER YARGILANIYOR
90
müdahilin olduğu, 50'den fazla avukatın savunma yaptığı davada 100 binden fazla sayfa incelendiği gibi, 90 müdahil bulunuyor. Başsanık Beate Zschaepe'nin yanı sıra NSU davasında cinayetlerde kullanılan silahı temin eden Ralf Wohlleben, silahı NSU'ya teslim eden Carsten S., Andre E. ve Holger G. de yargılanıyor. Ralf Wohlleben ve Andre E. cinayete yardım suçlamasıyla 12'şer yıl hapis istemiyle yargılanırken, Holger G.'nin 5 yıl hapsi isteniyor. Bu ikisinin NSU üçlüsünü sahte kimliklerle donattığı belirlenmişti.