Hükümetin, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi 1000'er lira ikramiye ödenmesi kararı, milyonlarca kişiye büyük müjde oldu. Elbette bu ödeme yurtdışında yaşayıp, borçlanma yolu ile Türkiye'den emekli olanlara da yapılacak TBMM'ye sevk edilen ve ilgili komisyonda kabul edilen kanun tasarısı önümüzdeki günlerde yasalaşıp uygulamaya girecek. Gelin, Avrupalı Türkleri de yakında ilgilendiren tasarının neler öngördüğüne bakalım.
1000 TL Ramazan ve Kurban bayramları ikramiyesi Sosyal Güvenlik Kurumu'nca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alanlara yapılacak. Şu anda aylık almayıp daha sonra başvuru yapacak olanlar da bu haktan faydalanacak. Geriye dönük bir hak iddia edilemeyecek.
Temel kriterlerden bir kaçı da aşağıda ifade edildiği gibi olacaktır.
- Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkanı veren tek bir dosya üzerinden ödeme yapılacak.
- Bayram ikramiyesi kesintiye tabi olmayacak ve haczedilemeyecek.
BORÇLAR SİLİNİYOR
2006-2008-2011-2014-2016-2017 yıllarında çıkartılan prim yapılandırması ülkemizde ve yurtdışında yaşayan sizlere can simidi gibi geldi. 31 Mart 2018 tarihine kadar ödenmemiş SGK prim borçları gecikme zam ve cezaları kaldırılarak Yİ-ÜFE oranında zamlandırılarak yapılandırılabilecek.
31.05.2018 tarihi itibariyle ödenmeyen veya yapılandırılmayan prim borçları süreleriyle birlikte silinecek. Daha sonra ödenmek istenmesi halinde güncel rakamlardan ve hepsinin ödenmesi gerekecek.
Bilindiği gibi Bağ-Kur prim borçlarından 01.05.2008 tarihi itibariyle beş yıl ve üstü prim borçları, 30.04.2008 tarihi itibariyle 1 yıl ve üzeri prim borçları silinmişti.
Bu defa Bağ-Kur prim borçlarını ödemek istemeyenler için alt süre sınırlaması olmadan Bağ-Kur borçları silinmiş olacak.
Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir.
Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez.
Bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.
İhya edilerek kazandığınız hizmet süreleri borcu ödendiğiniz tarihten itibaren geçerli sayılacak.
65 YAŞ AYLIĞI YÜKSELTİLDİ
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanıyordu. Sayın Başbakanın açıklaması ve TBMM sevk edilen yasa tasarısı ile birlikte bu rakam 500,00 TL'ye yükseltilmiş olacak.
TÜM BORÇLARDAN KURTULUN
TBMM'ye sevk edilen yasa tasarısı sayesinde ülkemizde vergi borçlarınızı yapılandırmanın yanı sıra trafik, gümrük, motorlu taşıt, emlak vb devlete ait tüm borçlarınızdan kurtulma şansı verilmekte. Gecikme zammı ve faizin yüzde 90'ndan devlet vazgeçmekte.
İmar Barışı ise başlı başına devletin vatandaşa uzattığı sıcak bir el ve büyük bir adım.
YÜZDE 40 ENGELLİ RAPORU YETERLİ Mİ?
Tezcan / TÜRKİYE
Emeklilik yaşımı beklemek için 2015 yılında 4/c statüsünde istifa ettim. 2017 Nisan ayı içinde kalp krizi geçirerek açık kalp ameliyatı oldum. Yüzde 40 engelli raporu alsam, emekli olabilir miyim? İstifa ettikten sonra hiç çalışmadım.
Engelli emeklilik için, çalışıyor olma koşulunu yerine getirmeniz gerekli. Olsa olsa maluliyet yönünden işleminiz değerlendirilir. Maluliyet için ise yüzde 60 ve üzeri raporunuzun olması gerekli ve vazifeyi yapamayacak olmanız gerekir. Diğer yöntem engelli yaşlılık aylığı yoluna denemektir.
ALMAN OLAN EŞİMDEN DUL AYLIĞI OLUR MU?
Erkan / ALMANYA
Rahmetli eşim 1974 doğumlu. 1996'da Alman vatandaşlığına geçti. Yani yaklaşık 18 yaşından sonra, 4,5 sene Türk vatandaşlığı var. Geri kalan altı ayı dul ve yetim maaşı alabilmem için doğum borçlanması yapabilir miyim? 1996'dan sonra öyle bir Yargıtay kararı var mı? Eşimi 2015 Ocak'ta kaybettim. 1996'dan sonra rahmetli 5 çocuk dünyaya getirdi.
18 yaşından Alman vatandaşlığına geçinceye kadar olan sürede, ikamet, çalışma ya da çocuk yetiştirme süresi var ise, yurtdışı borçlanması yapabilir. Ardından eşinizin adına doğum borçlanması yaparak eksik süreleri tamamlayabilirsiniz.
Alman ya da Türk vatandaşı olmasının burada önemi yok. Ödeyeceğiniz bedel 38.966 TL'dir.
ALMAN VATANDAŞLARI BORÇLANABİLİR Mİ?
Mehmet / ALMANYA
Eşim 01.01.1960 doğumlu. Türkiye'de 01.02.1986 SSK girişi ve 700 gün çalışmışlığı var. 2011 yılında Türk vatandaşlığından çıktı ve Alman vatandaşlığına geçti. Almanya'ya gelişi 04.03.2002. Emeklilik başvurusu yapmak istiyoruz. Türkiye'den emekli olma şansı var mı? Varsa ne kadar ödememiz gerekli ve kaç yaşında emekli olabilir?
Eşiniz 3600 günden 58 yaşında emekli olabilir. 62.779 TL ödediğiniz taktirde hemen emekli olur. Özellikle çocuklar var ise doğum borçlanmasına öncelik veriniz.