Avrupa Birliği'nin (AB) İngiltere hariç 27 liderini, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gelecekteki yapısı, AB Komisyonu Başkanlığı seçimi, kurumsal işleyiş, uzun dönem bütçe konularını görüşmek için bir araya getiren AB Zirvesi başladı.
Brüksel'de başlayan gayriresmi zirveye katılımı öncesinde basına açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Eğer geleceğe dönük bir AB bütçesi istiyorsak, üye ülkeler daha fazla para ödemeye hazır olmalı." dedi.
Zirveye birlikte giriş yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de basına açıklamalarda bulundu.
Brüksel'de sabah saatlerinde gerçekleşen Sahel Yüksek Düzeyli Konferansı hakkında konuşan üçlü, AB'nin Sahel bölgesinin kalkınma ve güvenliğine ilişkin çalışmalara destek verdiğini belirtti.
Merkel, konferansın çok önemli olduğunu, İtalya, Fransa ve Almanya'nın en başından beri G5 Sahel ülkeleriyle yoğun bir iş birliği yapmak istediğini kaydetti.
Yasa dışı göçe karşı da mücadelenin sürdüğünü belirten Merkel, "Yasa dışı göçe karşı ilk başarıları görüyoruz. Yasa dışı göçe karşı, faaliyetlerde bulunduğumuz Libya'dan başlayamayız. Bunun için 5 Sahra ülkesinde de faaliyet göstermemiz lazım." diye konuştu.
Macron, toplantıda AB ile G5 Sahel ülkeleri arasındaki iş birliğinin öneminin bir kez daha vurgulandığı ifade ederek, "Fransa, G5 Sahel Gücü ile birlikte bütün bölgede terörü temizlemeye devam edecek." ifadelerini kullandı.
Gentiloni de "Afrika'da terörizmi ve göçmen kaçakçılığını yenmek için uğraşmak, popülist ve Avrupa karşıtı görüşlerle mücadele etmenin en iyi yoludur." açıklamasında bulundu.
"SURİYE VE UKRAYNA'YA ODAKLANMAK GEREKİYOR"
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da "Suriye'de, bölgemizde ve Ukrayna'da olanlara odaklanmamız gerekiyor. İlişkileri normalleştirmek için yol aramamız lazım." dedi.
26 Mart'ta Varna'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Juncker'le düzenleyeceği zirveye ilişkin bir soruya ise Bulgaristan Başbakanı, "Zirve zorlu geçecek." yanıtını verdi.
"ARTIK GELECEĞİNE BAKAN BİR AVRUPA VAR"
Belçika Başbakanı Charles Michel ise artık Avrupa'nın geleceğine odaklanma ve "köprüler oluşturma" vakti geldiğini belirterek, "Üstesinden geldiğimiz krizlerin ardından artık geleceğine bakan bir Avrupa var. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına odaklanmamız lazım." diye konuştu.
Zirvenin ana gündem maddesinin Brexit olmadığını vurgulayan Michel, temel amacın AB bütçesi hakkında ve Brexit sonrasında AB'nin geleceği hakkında "açık ve dürüst" bir şekilde görüş alışverişi yapmak olduğunu ifade etti.
"AB İNGİLTERE İLE YAKIN İLİŞKİLER YÜRÜTME KONUSUNDA HEMFİKİR"
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'yle yakın ticari ilişkileri olduğuna dikkati çekerek, "27 AB üyesi, İngiltere ile yakın ilişkiler yürütme konusunda hemfikir." açıklamasında bulundu.
Rutte, İngiltere'nin Gümrük Birliği ve Ortak Pazar'da kalmak istemesinin doğal olarak bazı sorumlulukları da beraberinde getirdiğini kaydetti.
İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından bütçenin modernleştirilerek azaltılması gerektiğini belirten Rutte, yapısal fonların gerekli reformları yerine getiren ülkelere yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.