Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, "Türkiye Bursları" ve "Türkiye Mezunları" projeleri ile yurt dışındaki Türk toplumlarına yönelik faaliyetleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
YTB'nin "Türkiye Bursları" kapsamında eğitim almak için Türkiye'ye gelen öğrencilere çeşitli imkanlar sağladığını dile getiren Köse, "150 farklı ülkeden gelen ve YTB bursu ile şu anda Türkiye'de eğitim alan 16 bin civarında öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz mezun olup ülkelerine döndüklerinde de 'Türkiye Mezunları' projemiz sayesinde kendileri ile irtibatımızı sürdüreceğiz." dedi.
Türkiye mezunlarını bir araya getirmek ve kendi aralarındaki iletişimi canlı tutmak için şimdiye kadar yaklaşık 15 ülkede mezunlar derneği açtıklarını belirten Köse, "Yakın zamanda 40'tan fazla ülkede Türkiye Mezunları Derneği faaliyete başlamış olacak. Şu ana kadar yaptığımız tespitlere göre dünya genelinde 100 binden fazla Türkiye mezunu var. Bu kişilerin Türkiye ile bağlarını daha da güçlendirmek için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.
Köse, 25 Kasım'da İstanbul'da büyük bir "mezunlar buluşması" düzenleyecekleri bilgisini verdi. Bu buluşmada dünyanın farklı bölgelerindeki Türkiye mezunlarının bir araya geleceğini söyleyen Köse, "Türkiye'de 1992'de başlatılan Büyük Öğrenci Projesi, 2011 yapılan bazı değişikliklerle 'Türkiye Bursları' olarak devam ediyor. 25 Kasım'da bu projenin 25. yılında binlerce mezunumuzla İstanbul'da toplanacağız." ifadelerini kullandı.
Çalışmalarıyla ilgili Lübnan'da bazı temaslarda bulunduklarını ve önümüzdeki günlerde de devam edecek bu temasların işbirliği protokollerine dönüşeceğini aktaran Köse, şöyle devam etti:
"Türkiye'de eğitim almış ve ülkesine dönmüş mezunlarımızın, iki ülke ve iki toplum arasında olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Amacımız, ortak paydası Türkiye'de eğitim almış olan kişilerin, iki ülkenin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerine katkıda bulunmasını sağlamak. Kardeş toplumlarımızı üçüncü ülkelerden değil bizzat kendilerinden tanımalıyız. Tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu kişilerle başka bir dil ile değil kendi dillerimizle konuşmayı istiyoruz. Eğer bunu başarabilirsek bölgesel barış ve huzura büyük katkımız olacaktır."
AA