Bazen irademiz dışında yaşımızla ilintili olarak resmi kayıtlar farklı olabilmekte. İşte bu konunun hem ülkemiz mevzuatı hem de bulunduğunuz ülke nezdinde nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulduğu haftamızın temel konusu. Konuya önce ülkemiz açısından bakacak olursak sigortalı olarak sizler ve hak sahiplerinizin farklı doğum tarihleri olduğunda;
- Nüfus cüzdanlarındaki doğum tarihleri ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihleri arasında fark varsa nüfus kayıtlarındaki tarih,
- Birden fazla nüfus kaydınız bulunuyorsa ve bu kayıtları arasında fark varsa nüfus kayıtlarındaki eski tarihli kayıtınız,
- Birden fazla nüfus kaydı bulunanlardan, kayıtlarının birisinin idare veya kaza mercilerinden verilmiş bir kararla yapılmış veya düzeltilmiş olması halinde kararların kesinleşmiş olması şartıyla nüfus kayıtlarına geçirilmemiş olsa bile bu kayıt esas alınmaktadır.
SİGORTALILIKTAN SONRA TAHSİS
Sizlere veya geride kalan eş ve çocuklarınıza malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin yaş ile ilgili hükümlerin uygulanmasında;
- Sosyal güvenlik mevzuatına göre ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olduğunuz tarihte, sigortalı olarak sizlerin ve hak sahibi çocuklarınızın nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri,
- Sigortalının ilk defa kanuna tabi olduğu tarihten sonra doğan çocuklarının, nüfus kütüğüne ilk olarak yazılan doğum tarihleri, esas alınacağı hükmüne yer verilmiştir.
Buradan da anlaşılacağa üzere öncelikle bilmeliyiz ki ilk sigortalılıktan sonra tashih ettirmiş olunan yaş düzeltmeleri emeklilik hesaplamalarında geçerli olmadığından dolayı yaş hesabınızda dikkate alınmamaktadır.
ÖRNEKLE ANLATIM
Konunun daha iyi anlaşılması açısından bir örnek verecek olursak Eymen Efe Soysal 1984 yılındaki tashih davasıyla 01.01.1966 günü olan doğum tarihini 15.12.1964 günü olarak düzelttirmiş olsa bile SSK (4-a) sigortalılığına başlangıç tarihi 01.05.1980 tarihi ise yukarıdan da anlaşılacağa üzere yaş düzeltmesi sigortalı işe başladığı tarihten sonra yapılmış bir işlem olduğundan emeklilik işlemlerinde hiçbir anlam ifade etmeyecektir.
Bazı durumlarda ise yaşımızın değiştirilmesi yönünde bir başvurumuz olmadığı halde resmi kayıtların karışıklığı durumu ile de karşılaşılmaktadır. Bu durumda ise;
Nüfus kütüğünde ilk defa kayıtlı olan doğum tarihinin;
a) Nüfus kütüğünün yenilenmesi sırasında, yeni kütük kayıtlarına,
b) Nüfus kütüklerinin naklinde, yeni nüfus idaresi kayıtlarına,
c) Türk vatandaşlığına geçenlerin Türkiye'deki nüfus idaresi kayıtlarına,
hatalı işlenmiş olması nedeniyle yapılan düzeltmelerin, sigortalıların iradesi dışında nüfus idaresince yapılan maddi hataların giderilmesi amacını taşıması nedeniyle, bu hususların belgelenmesi veya mahkeme kararında belirtilmiş olması hâlinde söz konusu kayıt düzeltmelerinde, düzeltilen yeni kayıtın esas alınacağı hükmüne yer verilmiş olup emeklilik ve diğer işlemlerinizde bu esas alınmaktadır.
BAG-KUR'a ve Emekli Sandığı Kurumu'na tabii olarak esnaf veya memur olarak çalışıp yaş düzeltmesi yapan Avrupalı Türkler bilmeli ki yukarıda belirtilen esaslar kendileri için de geçerlidir.
SORU CEVAP
3600 GÜNDEN EMEKLİ OLUNUR MU?
Ömer / ALMANYA
29.09.1960 doğumlu çifte vatandaşım. 2014 yılında Bağ-Kur için 2302 gün (1978 ile 1985 arası) yatırdım. Akabinde Türkiye'de 2015 yılında da 14 gün çalıştım ve 1301gün (1985 ile1988 arası) SSK için yatırdım. Toplamda 3603 günüm var. 61 yaş itibariyle SSK'dan emekli olabilir miyim?
CEVAP:
Borçlandığınız süreler doğru seçilmiş ise 3600 günden 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Akit ülkede Almanya'da çalışmış olman sizi 3600 günden emekli olmanıza vesile oluşturmaktadır.
//////////////////////////////
NE KADAR PARA GEREKİR?
Hüseyin Gazi / ALMANYA
Eşim ve ben Türkiye'den emekli olmak istiyoruz. 1972'den beri Almanya'dayım. 39 senedir çalışmaktayım. Doğum tarihim 20.03.1961. Eşimin ise 15.08.1964. Eşim 1980 senesinden beri Almanya'da. Ne zaman emekli oluruz ve ne kadar prim yatırmamız gerekli.
CEVAP:
Eşiniz ve siz öncelikle Türkiye'de usulüne uygun çalışma yapmalısınız ki SSK statüsünden daha az ödeyerek hemen emekli olabilirsiniz. Çalışmanın ardından 94 bin 800 TL ödeyerek çalışmıyor ve sosyal yardım almıyorsanız hemen, çalışmaya devam edecek iseniz 68 bin 256 TL ödeyerek eşiniz 58 siz 60 yaşında emekli olursunuz.
//////////////////////////////
İKİ FARKLI ÜLKEDE ÇALIŞAN EMEKLİ OLUR MU?
Cavit / ALMANYA
Eşim 1970 Kayseri doğumlu. 1989 yılında Almanya'ya geldi ve 2007 yılına kadar da çalışmadı. 1990-1991-1997 Almanya'da üç çocuğumuz oldu. 2007 yılında Hollanda'ya taşındık. 2007 yılından itibaren çalışıyor. Eşim emekli olabilir mi?
CEVAP:
Eşiniz Türkiye'de usulüne uygun çalışma yapmalı, ardından 101 bin 910 TL ödeyerek hemen emekli olabilir. Türkiye'den emekli aylığı almaya başlayabilmesi için çalışmıyor ve sosyal yardım almıyor olması gerektiğinden çalışmaya devam edecek ise 68 bin 256 TL ödeyerek 58 yaşında emekli olabilir.