Trabzonspor, yeni stadı Akyazı Arena'ya geçmek için yıllar, aylar, günler saydı; ve nihayet dün murada erdi... Türk sporu ve bordo-mavili
camia, Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdogan'ın katıldıgı görkemli törenle Akyazı'sına kavustu.
Dolgu islemlerine 2011, stat insaatına ise 2013 senesinde baslanan ve denizin üzerinde yapılmıs olması nedeniyle 'Türkiye'de bir ilk' olma özelligi kazanan Akyazı Arena bugünlere nasıl geldi?
Iste tüm detaylarıyla Akyazı'nın dogusu...
8 TEKNIK ADAM, 4 YÖNETIM GÖRDÜ
İnsaatın basladıgı Kasım 2013'ten bu yana Trabzonspor kulübü, Akyazı Arena'nın yapımı sırasında 8 teknik adam degistirdi. Bu süre zarfında; Mustafa Resit Akçay, Hami Mandıralı (2), Vahid Halilhodzic, Ersun Yanal (2), Sota Arveladze ve Sadi Tekelioglu görev yaptı. Ilk projesi eski baskanlardan Nuri Albayrak döneminde ortaya atılan, ardından ise Sadri Sener döneminde dolgusu yapılan stadyumun insaatı ise Ibrahim Hacıosmanoglu yönetimi sırasında basladı ve Muharrem Usta yönetimi döneminde tamamlandı.
28 TIRLA ITALYA'DAN ÇIM GETIRILDI
AKYAZI Arena'nın çimleri tıpkı Besiktas Vodafone Arena'da oldugu gibi Italya'dan özel olarak getirildi. Milano'dan 28 özel sogutmalı tırlarla kente getirilen çimler, 8 bin 400 metrekareye serildi. Ilk çim ise 28 Kasım'da Akyazı Arena'nın yüzeyine bırakıldı. Yaklasık 10 gün süren dogal çimlerin seriminin tamamlanmasından sonra özel hibrit çim ekibi ile zemin tamamlandı. Akyazı'nın çevresinde altyapıda egitim görecek gençlerin kullanacagı sahalara da hibrit çim serilerek, altyapıların bu zemine küçük yaslada alısma imkanı saglandı.
DOLGU ISLEMLERI 2013'TE BITTI
Türkiye'de denizin üzerine insa edilen ilk stadyum olma özelligini kazanan Akyazı Arena'nın deniz dolgu islemleri için 22 Eylül 2010 tarihinde Ankara'da bir ihale yapıldı. Ihaleyi kazanan firma, 2011 senesinin Ocak ayında basladıgı dolgu islemlerini, 2013 senesinde tamamlandı. Akyazı'nın dolgusu için gerekli olan birinci sınıf kayaların elde edilmesi amacıyla iki dag eritildi.
İLKLERN STADI
¦ AKYAZI Stadı çatı sistemi ile Türkiye'de bir ilk. Stadın çatısında, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliligini giderme özelligine sahip akıllı çatı olarak bilinen 'smart roof' sistemi kullanıldı. Bu özellikle stadyumun çatısı dünyada besinci Türkiye'de ise ilk olacak.
¦ STADIN çatısına toplam 46 bin metrekare membran serildi. Stadı çevreleyen mebranlar kendini temizleme özelligine sahip.
¦ AKYAZI Stadı'nda 2 adet 80 metrekarelik skorboard bulunuyor. Bu skorboardlar Türkiye'nin en büyügü olma özelligini de tasıyor.
¦ AKYAZI stadının yapımında toplam uzunlugu 125 kilometreyi bulan 3700 adet fore kazık kullanıldı.
¦ TESIS 5 milyon metreküp dolgu üzerine insa edildi. Akyazı Stadı, Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak insa edilen ilk stadı olarak da dikkati çekiyor.
¦ AKYAZI'DA toplam 6 bin ton çelik kullanıldı. Stadyum bu özelligiyle dünyanın 5, Türkiye'nin ise tek stadı oldu.
¦ AKYAZI Stadı'nda, Türkiye'de sadece Vodafone Arena'da bulunan zemin ısıtma ve sogutma sistemlerinin yanı sıra havalandırma sistemi de bulunuyor.
¦ STADYUM zeminin çimleri Italya'dan özel olarak geldi. Zeminde hem normal çim, hem de hibrit çim yer aldı.
¦ KOMPLEKSTE ayrıca 68x105 metre ölçülerinde 2 adet suni ve 5 adet dogal çim saha bulunuyor.
¦ TOPLAM 92 bin metrekare yesil alana sahip Akyazı kompleksi içinde, 2 bin 200 agaç ile 2 bin 400 bitki grubu yer alıyor.
¦ UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks iken Akyazı Spor Kompleksi'nin aydınlatması ise 3 bin lüks seviyesinde gerçeklestirildi.