Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'nın oluşturduğu Vişegrad Grubu'nun (V4), sığınmacı krizinin çözümü konusunda ortak duruş sergilediğini söyledi. Orban, şöyle konuştu: "Zirve öncesi V4 ülkeleri üç önemli husus konusunda fikir birliğine varmıştı; sınırlar korunmalı, içerideki sığınmacılar geri çıkarılmalı, gelmek isteyenler ise AB'nin dışında tutulmalı ve orada seçilmeli. V4'ün duruşunu bu üç ana dayanak oluşturuyor."
BİZİM FİKİRLERİMİZE 'DELİLİK' DİYORLARDI
"Macaristan sınırlarını kapatıyor, Yunanistan'ın ise buna gücü yetmiyor. İtalya ise ya sınırlarını kapatamıyor ya da kapatmak istemiyor. Avrupa'dan bakıldığında İtalya'nın durumu dramatik. Macaristan'ın teklifi olan, AB dışında Libya sahillerinde ya da Afrika'da başka yerlerde sığınmacı kamplarının kurulması fikri daha önce insanlık dışı, imkansız ve delilik olarak nitelendiriliyordu. Bugün ise bu sorunun nasıl çözülebileceği, bu konuda kiminle anlaşabileceğimizi ve nerede kurabileceğimizi konuşuyoruz."
UKRAYNA'YA ACİLEN VİZE MUAFİYETİ VERİLMELİ
"V4, Rusya ile ilgili devam ettirilecek politikaya bakılmaksızın Ukrayna'ya vize muafiyeti verilmesi konusunda tamamen Ukrayna'yı destekleyici duruş sergiledi. Ortak askeri güç olmadan AB, Avrupa'dan uzak bölgelerde nasıl güç kullanabilir ki. Ukrayna'daki askeri olaylara bile etki edemiyor. Ayrıca askeri bir konu olmamasının yanı sıra, hukuki engel ya da kimsenin açık bir şekilde karşı çıkmamasına rağmen acilen vize muafiyeti vermeye bile muktedir değil. Ukrayna'ya acilen vize muafiyeti verilmeli. Eğer Avrupa'nın askeri gücü olmazsa, o zaman askeri olarak galip gelemez. Suriye'deki olaylara müdahale, orada yaşayanlara yardım etmek yerine sadece iyi niyet konuşmaları yapabilir. Ortak açıklamada da çok net sözler bulabiliriz. Kalbimiz iyi, güçlü sözümüz var ama gücümüz yok bunu gözardı etmemeliyiz. İyi niyet açıklaması tabii ki önemli çünkü bu konu Avrupa için aynı zamanda kendine saygı meselesi. Avrupa her ne kadar askeri olarak olmasa da diplomatik ve uluslararası hukuk araçlarıyla Suriyelilerin yanında."