Göz, beyne bağlı olan sinirler aracılığıyla görülen nesne ve alanların algılanmasını sağlayan organ olup, duyu organları arasında en önemlisi... Bu organın görevi; cisimlerden gözümüze yansıyan ışığın gözdeki en dış tabaka (kornea) ve gözümüzün içindeki mercek (lens) tarafından kırılarak, gözün arkasındaki sinir lifleri tabakasındaki (retina) optik sinirle beyindeki görme merkezine iletmek ve retinada düz bir görüntü oluşturmaktır.\r\n\r\nKısaca görmemizi sağlar, görmemizi sağlayan gözümüzün sağlığına dikkat etmek, gerekli kontrollerini düzenli yaptırmak da bir o kadar önemlidir.\r\n
Göz sağlığı için yapılabilecek basit öneriler ise şunlar:
\r\n
\r\n - 1)Bilgisayar veya televizyon ekranına uzun süre bakılmamalı, uzun süreli bakılması gerektiğinde kısa aralıklarla gözler dinlendirilmeli.
\r\n - 2)Ekrana yakın mesafeden bakılmamalı, arada belirli bir mesafe bırakılmalı ya da özel yalıtımlı camlara sahip gözlük kullanılmalı.
\r\n - 3)Göz hastalıklarından korunmak için belirli aralıklarla göz doktoruna kontrole gidilmeli. ) Göz kazalarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
\r\n - 4) Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalı, optisyenlerce hazırlanmamış gözlükler tercih edilmemeli.
\r\n - 5) Bulaşıcı göz hastalıklarından korunmak için kişisel bakım ürünleri başkalarıyla paylaşılmamalı, havlu, mendil gibi ürünler ortak kullanılmamalı.
\r\n - 6) Yaz aylarında hijyenik olmayan havuzlar kullanılmamalı.
\r\n - 7) Kitap okurken kitap ile göz arasındaki mesafenin 30 santim olmasına dikkat!
\r\n - 8) Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmeli.
\r\n