Almanya’nın Hamburg kentinde VisionZinde Derneği öncülüğünde, Hubes Derneği işbirliğiyle “Helal ve Sağlıklı Doğal Beslenme” konferansı düzenlendi. Helal gıdaların insan sağlığındaki öneminin ele alındığı konferansa, Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbulut ve Diyanet İşleri Başkanlığı Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Rıfat Oral konuşmacı olarak katıldı. Gürbilek konuşmasında, beslenme alışkanlıklarıyla hastalıklar arasındaki ilişkiye dikkati çekti ve gıda katkı maddelerinin sağlıklı olmasının önemli olduğunu söyledi. Üzerinde barındırdığı sağlık endişelerinin yanında, tüketicilerin inançları ve bireysel tercihleri bakımından da gıda katkı maddelerinin incelenmesi gerektiğini vurgulayan Gürbilek, tüketicilerin hassasiyetine yönelik çalışmalar yürüten gıda sertifikası veren kurumlar, gıda katkı maddesi konusunda deneyimli fen, sağlık ve fıkıh uzmanlarının görüşlerine ihtiyaç duyulmakta olduğuna dikkat çekti.\n\n
İÇİNDE NE OLDUĞU MEÇHUL\n\nGürbilek, “Alkol; karaciğer, yemek borusu, boğaz, gırtlak, ağız ve göğüs kanseri riskini artırıyor. Alkol tüketimi ince bağırsak ve mideye hasar veriyor ve insanın besin maddelerini cezbetmesini etkiliyor” dedi. Rıfat Oral da, “Zararlı ve yararlı yiyecek ve içecekler, İslam dini öğretilerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor” diye konuştu. Mehmet Akbulut da, günümüzde daha çok kazanmak isteyen bazı kişi yada kuruluşlar insanların sağlığını ve dini hassasiyetlerini hiçe sayarak kaçak gıda maddeleri üretmekte olduğunu kaydetti.\n\n \n\n
İkbal ÖZAKINCI / HAMBURG