Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) 2024 yılı Çalışma Programı'nda Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (KSOP) kapsamında bulunan "Yöresel Ürünler Mutfak Atölyesi" faaliyeti ile TRA2 Bölgesi'nde başta coğrafi işaretli ürünler olmak üzere yöresel ürünlerin yerel ve ulusal düzeyde tanıtımına katkı sağlanması amacıyla bugün "Buğdayın Atası Ardahan Kavılcası" sloganı ile mutfak atölyesi faaliyeti düzenlenledi. Etkinlikte Ardahan Kavılca Buğdayı'nın yerel, ulusal ve uluslararası seviyede bilinirliğini artırmak, Ardahan Kavılca Buğdayı ile yapılabilecek çeşitli yemekleri ortaya çıkarmak, Kavılca Buğdayı'nın faydaları tanıtıldı. Dev kazanlarda Kavalca buğdayı ile birlikte kaz eti pişirildi ve halka ikram edildi.Bu kapsamda Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl ve ünlü şef Ayvaz Akbacak'ın da katıldığı faaliyete bir çok şef, tarım yazarı, akademisyen ile yerel ve ulusal basını mensupları katılım sağladı.
2024 yılı itibariyle coğrafi işaret tesciline de sahip olan Ardahan Kavılca Buğdayı 10.000-13.000 yıl önce ilk kültüre alınan, genetiğini ilk günkü gibi muhafaza edebilmiş, medeniyet tarihinin en eski' buğday türlerinden birisidir. Ardahan coğrafyasına uyum sağlayarak bu bölgeye lokalize olan Kavılca Buğdayı; Ardahan ilinin, yüksek rakımlı, sert ve soğuk iklim koşullarına adapte olarak bir takım yapısal değişikliklere uğramış, bu uzun süreçte kendine has özellikler kazanan bir yerli ürün olduğu videolu tanıtımda ifade edildi. Program kapsamında Ardahan Kavılca Buğdayı üzerine panel, müzik dinletisi, Kavılca tadım etkinliği, Ünlü şeflerle atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Buğdayın Atası, Ardahan Kavılca buğdayı düzenlenen etkinlikle tanıtıldı