Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda rahim naklinin tüm dünyada Ömer Özkan tekniği ile uygulandığını söyledi. Dünyada ilk rahim naklini gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Özlenen Özkan, nakil sonrası birçok ülkeden gelen doktorlara operasyonu nasıl yaptıklarını anlattı. Dünyada 'Özkan tekniği' ile rahim nakli yapıldığını da belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Nobel süreci başladı. Nobel'de yapılan çalışmaların yaygınlaşması gerekiyor. O nedenle biraz daha zamanımız var. Örneğin tüp bebek tedavisini bulan kişiye Nobel ödülünü yıllar sonra Alzheimer olduktan sonra vermişler. Ödülünü de eşi almış. Rakim naklini bizden sonra İsveç, ABD, Almanya, Çin, Hindistan ve Brezilya yaptı. Hepsi Ömer Özkan Tekniği'yle yapıldı. Sadece biz kadavradan yaptık, onlar canlıdan uyguladı. 1-2 seneye kadar Nobel'i bekliyoruz ama olacak anlamına gelmez. İnşallah Nobel'i alırız" diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, "Bu anlamda sadece kendi yumurtası olan evli, sperm sıkıntısı olmayan çiftlere yapılacak. Bu ameliyatın amacı kendi çocuğunu taşımasıdır. Türkiye'den ve yurt dışından ciddi bir talep var. Eğer mevzuat gündeme gelirse belirlenen merkezler bu ameliyatı yapacaktır" dedi.
ÇOCUK HASTANESİ ŞART
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. DR. Özlenen Özkan Çocuk Hastanesi yapılması için harekete geçtiklerini söyledi. Zaman zaman bir yatakta iki çocuk yattığını da belirten Prof. Dr. Özkan, "Çocuk servisi çok yoğun, Bunun için çalışmaları sürdürüyorum. Çocuk hastanesi şart" diye konuştu. Hasta yakınları için yapılacak oteldeki çalışmalarında sona gelindiğini da anlatan Prof. Dr. Özkan, birkaç ay içerisinde hizmete sunacaklarının müjdesini verdi. Özkan ayrıca Akdeniz Üniversitesi Katlı Otopark Projesi'nin yakın zamanda biteceğini kaydetti.
AKÇİĞER NAKLİNE BAŞLIYORUZ
Prof. Dr. Özkan, birçok nakil operasyonu yaparak ilklere imza attıklarını söyledi. Akciğer nakillerinin başlaması için Sağlık Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını, gelecek onayın ardından akciğer nakillerine de başlayacaklarını belirten Prof. Dr. Özkan, "Türkiye'nin ikinci rahim nakilli hastası Havva Erdem'in anne olup bir kız bebek dünyaya getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Şu anda Sağlık Bakanlığı'ndan rahim naklinin mevzuatı için bekliyoruz. Bizim en çok beklentiye gireceğimiz nakil rahim nakli olacak. Çünkü rahim nakli olmak isteyen o kadar çok hasta var ki, muhtemelen böbrek naklindeki talebi geçecek" diye konuştu.
KRİTERLERİ YÜKSELTTİK
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan akademisyenlerin başarılarının artırılması için kriterleri yükselttiklerini söyledi. Artık bilimsel üretime ve kaliteli yayına baktıklarını da belirten Prof. Dr. Özkan, "Kaliteli yayın, insanlığa faydalı mı, yapılan şeyin öncülüğü var mı, bunlara bakıyoruz. Göreve geldiğimizden beri uzun uğraşlarla çok fazla eleştiri almamıza rağmen kriterleri herkese rağmen yükselttik" dedi.
BİLİMLE YÜKSELİYORUZ
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan kişi ve üniversite olarak bilime önem verdiklerini yeniledi. Prof. Dr. Özkan, Teknokent çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Dünyaca ünlü markalarla anlaşma imzaladık. Milli muharip uçağın yazılımının burada yapılıyor. Sağlık turizmine olduğu kadar tarıma da 'Tarım Teknokent' kuruyoruz" dedi.
Teknokent'inde yerli ve milli muharip uçağının yazılımıyla ilgili yapılan çalışmaları da aktaran Özkan, " Yazılımı üniversiteye kazandırdık, kısa süre sonra çalışmalar başlayacak. Türkiye'nin en büyük 7. teknokentiyiz. Bilişimde iyi bir yerdeyiz, dünyadan da talep var. Bilişim ve tarım için ilgi çekiyoruz. TUSAŞ ve FED ile bu işi yapacağız. Şuan takvim belirlenmedi ama hızlı şekilde olmasını istiyoruz" dedi.
AYDA 35 KÖPEK ISIRIĞI VAKASI İLE KARŞILAŞIYORUZ
Prof. Dr. Özkan, üniversite yerleşkesindeki sokak hayvanlarının sıkıntıya yol açtığını ayda 35 ısırma vakasının olduğunu söyledi. Üniversite kampüsümün çok yeşil ve güzel yerleşkeye sahip olduğunu da belirten Özkan, "İnsanlar burayı barınak olarak görüyorlar. Dışarıdan arabayla içeri girip köpekleri bırakıp gidiyorlar. Bizim bunu bitirme şansımız yok. Üniversitenin çevresine yapılan tel çitlerimiz bile kesilmiş. Nasıl başa çıkacağımızı bilmiyoruz, 300 köpeğimiz var. Bir kısmı bazen agresifleşebiliyor. Belediyeler yardım ediyor ama zor bir süreç. Hiçbir hayvana zarar vermiyoruz. Her ay 35-40 ısırık vakası oluyor. Öğrenciler, öğretim üyeleri, hastalar saldırıya uğruyor. Bir şekilde kısırlaştırmaya başladık. Ama eğer halk gelip köpekleri buraya bırakırsa bu işin sonu yok, zor bir süreç olacak. Belediyelerin yanında halkımızın da desteklemesi lazım. Hayvanlara asla eziyet etmiyoruz. Ama sayıları azaltmamız gerekiyor" diye konuştu.