Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, sadece ALKÜ'ye değil tüm ülkeye faydalı bir projeye imza attıklarını söyledi.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli ve millî Akademik Bilgi Sistem (ABİS) yazılımı ALKÜ'de görev yapan bütün akademisyenlerin ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmaların bir araya getirilmesinin yanı sıra, bu çalışmaların tüm platformlarda araştırmacıların erişimine sunulmasını sağlıyor. Ayrıca ABİS yapılan bilimsel çalışmalarda karşılıklı olarak bilgi aktarılabildiği, ulusal ve uluslararası tüm araştırmacıların yararlanabileceği akademik çalışmaların yer aldığı platformlarla etkileşim sağlanabilmesine olanak tanıyor. ABİS, ALKÜ'nün öz kaynakları kullanılarak Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli tarafından tamamen yerli ve milli bir yazılım olarak geliştirildi. Böylelikle, ABİS'in ALKÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli tarafından geliştirilmesiyle birlikte 800 bin lira yazılım ve yıllık 250 bin lira bakım maliyeti ortadan kaldırılmış oldu. Öte yandan ABİS, çeşitli işlem basamakları ile ana sayfasında detaylı ve filtreli arama özelliği sayesinde istenilen bilgiye daha hızlı ulaşılmasına olanak sağlıyor.Akademik Bilgi Sistemi (ABİS),talep edilmesi halinde diğer üniversitelere de hizmet verebilecek.
"KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK"
ALKÜ'nün, 2015 yılında kurulan yedi yıllık bir üniversite olmasına rağmen hız kesmeden yenilikçi ve araştırma-geliştirme çalışmalarına bir yenisini daha eklediğini belirten ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, "Göreve geldiğimiz andan bu yana üniversitelerin sadece öğretim alanlarının olmadığı düşüncesiyle katma değeri yüksek, toplumun faydalanacağı birçok projeyi hayata geçirmeye çalıştık. ABİS de bu çalışmalardan bir tanesidir. Kendi özkaynaklarımızla Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız tarafından geliştirilen ABİS ile sadece ALKÜ'nündeğil, başka üniversitelerin de kullanabileceği bir projeye imza attık. Hem üniversitemize hem de ülkemize faydalı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür ederim." şeklinde konuştu.
ABİS'DE GELİŞTİRİLEN ÖZELLİKLER
ALKÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ABİS'in akademik personelin; üstünlüklerini, dış paydaşlara ve araştırmacılara kolay, anlaşılabilir şekilde sunulduğu bu sayede bilinirliklerinin arttırılmasınakatkı sağladığı ifade edildi.
Yapılan açıklamanın devamında hizmete sunulan Akademik Bilgi Sistemi'nde, araştırmacıların istatiksel bilgileri anlık ve güncel modern arayüz ile gösterilmesinin yanında özgeçmiş bilgileri, eser bilgileri, bilimsel çalışmaları gibi birçok bilginin büyük bir veri kümesinin oluşturulduğu belirtildi.
Ayrıca ABİS'in tüm mobil cihazlar ile uyumlu çalışacak şekilde tasarlandığının ifade edildiği açıklamada, ABİS ile dış veri kaynakları olan; ÖSYM Veri Paylaşım Sistemi, Kimlik Paylaşım Sistemi, WOS, SCOPUS, DSPACE, Google Scholar, YOKSİS, Üniversite Personel Sistemi ve Öğrenci Bilgi Sisteminin karşılıklı bütünleşmesi yapılarak bilginin doğru ve güvenirliği en üst seviyeye çıkartıldığının altı çizildi.