Alanya'da geçen hafta düzenlenen patika koşusu dünyanın dört bir yanında spor sevdalılarını Akdeniz'de buluşturdu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Atletizm Federasyonu'nun destekleri ve spor ayakkabısı üreticisi Merrell'in isim sponsorluğunu üstlendiği Alanya Ultra Trail Maratonuna, 24 ülkeden 15'i elit 544 atlet katıldı. (Elit Atlet: Olimpiyatlara aday, üst düzey sporcu) Daha önce dağ yarışlarına, triatlon müsabakalarına ev sahipliği yapan Alanya, hem iklimi hem turizm tesisleriyle pek çok spor etkinlikleri için büyük kentlere meydan okudu. Yarışın 4 farklı kategorisinde de finişi ilk kadın sporcular geçti.
ROTALARI DÜNYA ŞAMPİYONU BELİRLEDİ
Uluslararası yarışlarda kazandığı 'Dağların Arslanı' lakabını alan Ahmet Arslan, Türkiye'ye gelen sporcuların çok şanslı olduğunu söyledi. Atletizm kariyerini tamamlasa da spordan uzak kalamayan Arslan, Antalya'nın bir köyünde dünyaya geldi. Arslan yakından tanıdığı dağlarda tur parkuru organize edişini ise şöyle anlattı: "Sporcular, yarışa şehrin simgelerinden Kızılkule'de 06.30'da başlayıp, Alanya Kalesi'nin surlarını, Damlataş Mağarasını, muz bahçelerini geride bıraktıktan sonra Toroslar'ın zirvesine kadar uzandılar. Finişe ilk varanın 8 saatte koştuğu maratonda sporcular tarih içinden geçtiler. Şehir gezisi olma özelliğine sahip bir yarış bu. Yaklaşık 10 Sahilden tepelere bütün şehri dolaştılar."
'ALANYA DÜNYADA MARKA OLACAKTIR'
"Selçuklular'a başkentlik yapmış Alanya Kalesi, dünyaca ünlü Cleopatra Plajı, İç Anadolu'ya uzanan kervan yolları… Parkurları hazırlarken, sporcuları hem zorluklara dayanma gücünü test ediliyor. Aynı yarış içerisinde hem kumsalda, hem kar üzerinden koştular. Yarış bitiminde denize girip ter atanlar da oldu. Dünyanın çok az yerinde tüm bunları birlikte yapabilme imkanınız olabilir. Bu yüzden sloganımız Sea, Sun, Run (Deniz, Güneş, Koş) idi. Alanya ve Toros Dağları trail koşular için Avrupa'da ve dünyada marka olacaktır."
NEDEN YÖRÜKLERİN İZİNDE?
Yazın dağ zirveleri aşılarak yüksek yaylalarda, kışın sahillere doğru inilen bir yaşam biçimine sahip olan göçebe yörükler, Alanya Ultra'nın esin kaynağı oldu. Günümüzde Alanya'nın yerli halkında göçebe hayat devam eden yörükler, sıcakların başlaması ile yaylalara çıkıyorlar. Bu göçler eskiden at sırtında yapıldığı için dağ zirvelerini aşmak için taş döşeli kervan yolları yapılmış. Romalılardan, Selçukluya Akdeniz kıyılarını İç Anadolu'ya bağlayan birçok taş döşeli yol askerler ve kervanlar için oluşturulmuş. Bu parkurlar, kültüre ve tarihi dokuya sahip çıkmayı amaçlıyor.
SPORCULAR TÜRKİYE'DE NEFES ALDI
Yarışın organizatörü Argeus Travel&Events'ın sahibi Aydın Ayhan Güney maraton öncesi büyük titizlikle alınan önlemleri şöyle anlattı: "Bir yılı aşan pandemi süreci sebebiyle yarışacak yer bulmakta zorlanan atletler, Türkiye'ye gelerek yeniden yarışma heyecanı yaşadı. Bazı ülkelerin seyahat kısıtlamalarına rağmen 24 ülkeden 544 sporcu Alanya'daki bu yarış katıldı. Rusya'dan Polonya'ya, Almanya'dan İran'a, Amerika Birleşik Devletleri'nden Litvanya'ya, Tunus'tan Arjantin'e, İngiltere'den Uganda'ya kadar farklı profildeki ülkelerden sporcular; 4 farklı kategoride gerçekleşen organizasyonda ter döktü. Bu tip dağ koşularında konsantrasyon, yön bulma önemlidir. 4 kategoride de birincilerin kadın olmasını dikkat çekici buluyoruz."
'BU YIL DOĞADA KOŞMA DÖNEMİ'
Merrel Türkiye ve Olgar Genel Müdürü Barış Andırınlı, Alanya Ultra Trail markasının daha da büyümesi için desteklerinin süreceğini söyledi: "Herkese bu yılın 'dışarı çıkma ve doğada koşma dönemi' olduğunu söylüyoruz. Uluslararası katılımın bu denli yüksek olması önemliydi. Yıl içerisinde en çok önem verdiğimiz organizasyonların başında gelen Alanya Ultra Trail'in büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz."
VİRÜSE GEÇİT YOK!
Organizasyon Komitesi; katılımcıların, görevlilerin ve gönüllülerin sağlık sorunu yaşamamaları tüm tedbirleri aldı. Sosyal mesafe, temizlik, yarış dışında maske zorunluluğu, kişisel yiyecek ve içecek temini, kayıt ve kit alımlarının temassız hale getirildi.