Çubuk Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde geleneksel değerlerin yaşatılması örf ve adetlerin yaşatılıp yöreye ait yiyeceklerin pişirilmesi için taş fırın inşa ediyor. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, eski geleneklerimizi yaşatmak istediklerini, şu ana kadar 7 köye taş fırın yaptıklarını söyledi. SABAH, Çubuk Belediyesi tarafından inşa edilen taş fırınları yerinde görüntüledi ve köylülerle görüştü.
Sevim Özer, "İnsanların ortak alanlarının olması eskiden olduğu gibi mutluluk verici. Beraber paylaşım yapabilmek hep beraber birlikte olmak köyümüz için çok önemliydi. Köyler şehirleşti deniliyor. Günümüze kültürümüzün taşınması gerekiyor. Misafirlerimiz geldiği zaman hazırlıklarımızı bu çatı altında ağırlayacağız. Ben bu köye gelin olarak geldim. 15 yıl oldu. Bazı komşuları inanın bu fırında tanıdım gördüm. Son zamanlarda insanların birbirinden kaçtığı dönemde Çubuk Belediye Başkanımızın taş fırın inşa etmesini sevindirici buluyorum.
Gülseren Şah, "Köylüler olarak çok memnun olduk. Köylülerin bu fırına ihtiyacı vardı. Eski kültürümüzü yaşatacağız. Cenazemiz olduğunda burada pide veya çöreklerimizi yemeklerimizi burada yapma imkanı olacak" dedi.
Muhtar Burhan Şan, "Belediye başkanımız Baki Demirbaş'ın 2022 yılındaki en büyük hayaliydi. Eski köy geleneklerini yeniden canlandırma adına yapmış olduğu bir proje. Bu hayalde gerçek oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bizim çocukluğumuzda köyümüzde bu fırınlar vardı. Ramazanlarda ekmek çörek imece usulü toplanılır yapılırdı. Bayramlarda her gün hatta sahurda dahi bu köy fırınlarında toplanırdık. Ekmeklerimizi yapardık. Sıcak sıcak sahurda çörek börek yerdik. 30 yıldır bu kültürden geri kalmıştık. Belediye başkanımız bu kültürü tekrar hayata geçirdi. Bu sene Ramazan Bayramı'nda bu geleneği tekrar hayata geçireceğiz. Gelenek ve göreneklerimizi tekrar yaşatacağımız için mutluyuz" dedi.
Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, "Eski geleneklerimizi yaşatmak adına böyle bir fikir geldi hayata geçirmeye başladık.. Şu ana kadar 7 köye taş fırın yaptık. Köydeki nüfus azalıyor. Eskiden çeşmelerin başında sohbetler edilirdi. Şimdi bu fırınlarda akrabalık ve komşuluk bağları yeniden oluşacak. Her ihtiyaç evlerde görülmeye başlayınca insanlar birbirinden uzaklaştı. Bu tür ortak kullanım alanları küslükleri bitirecek ve bağları kuvvetlendirecektir" ifadelerini kullandı.
KÖYE GELEN MİSAFİRLER AĞIRLANIRDI
Köy fırınlarında köye gelen misafirler ağırlanırdı. Yolların bugünkü gibi düzgün olmaması nedeniyle yolu köyden geçen, köye konuk olan misafirler bu köy fırınlarında misafir edilirdi.