Gölbaşı Kaymakamlığının yürüttüğü BALKÖY projesi faaliyetleri, bölge halkının farkındalığını artırmış, kültürün yaşatılması ve geleneksel el sanatlarını yaşatmak, ekonomik gelir elde etmek için kooperatif kurulması sağlanmıştır. Bu kapsamda bölge halkının unutulmaya yüz tutmuş sadece 70 yaşındaki ninelerin bildiği Kırım Tatar Nakış İşleme Tekniği'nin genç nesiller tarafından öğrenilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmıştır. Eğitim sonrası üretim sayesinde ekonomik faaliyetlerin artması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalar ile kırsal kalkınmaya destek sağlanmış olundu.
Kaymakam Tülay Baydar Bilgihan SABAH'a Balköy projesi'ni anlattı: "Kırsal alanda bir yeniden değişim projesidir. Bunun içerisinde sadece yerel altyapı yok. Burada aynı zamanda kültürel varlığı sunma çabası da var. Ballıkpınar demek bal yetiştirmenin de ötesinde muhabbet demek. Ballıkpınar demek, birliktelik ruhu demek. Ballıkpınar demek, sevgi demek, bir arada hareket edebilme yeteneği demek, geçmişe duyulan özlemin, geleneğin bugüne taşınması demek. Ballıkpınar demek, geleneği yenilikle buluşturmak demek."
KIRIM TATAR KÖYÜ'NE EL ATTI
Ballıkpınar, Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı 54 mahalleden biri. Bu köy, Kırım'ın Rusya tarafından ilk işgalinden sonra Kırım'ı terk etmek zorunda kalıp Romanya'ya yerleşen oradan da 20. yüzyılın başında Türkiye'ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kuruldu. Ballıkpınar, kendine özgü yapılış ve sokak planı ile cumhuriyetin ilk yıllarında "örnek köy" statüsü kazandı. Ankara Kalkınma Ajansı'nın Teknik Destek verdiği Projenin 2021-2023 Sonuç Odaklı Program vizyonu dâhilinde bölgesel kalkınma açısından "Yeni Nesil Kırsal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı" kapsamında hizmet eden bir projedir.
KIRIM TATARI UZMAN'DAN KADINLARA NAKIŞ DERSİ
Kırım kökenli alanında uzman üniversite eğitimi almış Ayşe Osmanova tarafından haftada 5 gün 6 saat olmak üzere 60 iş günü boyunca toplam 360 saat eğitim verecek. Kırım Tatar Nakış İşleme ve Ürün Tasarımı Eğitimi ve Eğitici Eğitimi ile bölge halkı kadınlarının unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını öğrenerek yeniden canlanması sağlanacak, geleneksel motifleri modern ürünlere dönüştürerek ortaya çıkardıkları ve çıkaracakları ürünlerle ekonomik ve ticari, gelir elde etmelerinin önünü açıp, kırsal ekonominin çeşitlenmesine ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak.
Kırım Tatar Nakış İşleme ve Ürün Tasarımı ile ilgili eğitim konuları, Nakış Tarihi, Nakış alet ve malzemelerin tanıtımı, İlk dikiş adımlarının öğretilmesi, Kumaş, iplikler ve en basit aletlerle makas, iğne kullanma uygulamaları (nakış işlemeye hazırlık) , Sanatsal zevk eğitimi, Dekoratif ve uygulamalı sanat eserlerinin estetik algısının eğitimi, Renklerin birbiriyle etkileşimini tanımak, Nakış tekniklerinin öğretimi mıklama ve tatar işleme.