KORONAVIRÜS salgını sürecinde evlerde daha çok vakit geçirilmesi, kuru yemiş tüketiminde artışa neden oldu. Geçen yılki satış oranlarına göre bu yıl özellikle yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındık satışlarında artış yaşandı. Geçen yıl yılbaşında 425 milyon TL olan sektör cirosunun bu yılbaşında ise 475 milyon olması bekleniyor. Birçok sektörü olumsuz etkileyen salgın süreci, kuru yemiş sektöründe ise tam tersi etki yarattı. Kuru yemiş satışları geçen yıla göre önemli oranda arttı. Salgın sürecinde eğlence yeri gibi mekanların kapanmasıyla yaşanan kayıp, ev içi tüketiminin artmasıyla kapandı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları öncesinde kuruyemiş dükkanlarındaki yoğunluk dikkat çekti. Yılbaşına doğru sektörde tüketimin daha da artması bekleniyor. Geçen yılbaşında 425 milyona yakın olan sektördeki ciro, bu yılbaşında 475 milyona ulaşması bekleniyor. Sektörde koronavirüs sürecinde bulaş riskini azaltmaya yönelik önlemler de alınıyor.
'EV İÇİ TÜKETİM ARTTI'
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Hüsamettin Karaman, pandemide kuruyemiş satışlarının daha da arttığını söyledi. Karaman, "Bu sene Türkiye'de üretilen tüm kuruyemişin satılabileceğine inanıyoruz. Ev dışı tüketimde lüks oteller, eğlence yerleri, restoranlar kapandığı için pandemi döneminde bir kayıp var. Ev içi tüketimin artmasıyla birlikte o farkı kapatıyoruz, tamamını satabiliyoruz. Geçen sene yılbaşında 425 milyona yakın bir ciro yaptık bu sene 475 milyon bekliyoruz. Ama tonaj bazında da hafif bir düşme bekliyoruz" dedi.