Sonbaharda ağaçların yaprak dökmesi gibi insan vücudunda da mevsimsel dönüşüme hazırlık sırasında bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabiliyor. Aynı zamanda havanın serinlemesi ile nezleye ve gribe yol açan virüslerin sayısının arttığına da dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, "Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar bağışıklık sistemlerindeki zayıflık nedeniyle grip salgınından daha çok etkileniyor. Bu nedenle özellikle bu grubun aşı olmasını öneriyoruz" dedi. Dr. Yaser Süleymanoğlu, gripten korunmanın 10 etkili yolunu anlatırken Kovid-19 tehdidi ve grip arasındaki ilişki hakkında da "Kovid-19 hastalığı geçirmekte olan kişinin grip olup olmayacağını ya da tam grip geçiren kişinin Kovid-19'a yakalanıp yakalanmayacağını henüz bilmiyoruz" açıklamasında bulunuyor. Gribe yol açan influenza virüsünün her yıl değişkenlik göstererek yeni bir türüyle ortaya çıktığını kaydeden Süleymanoğlu, "Bağışıklık sistemimiz bu virüslerin önceki türünü tanıdığı için tekrar nezle ya da gribe yakalanma riski artlar. Hele çocuklar, yaşlılar ya da diyabet, kalp, yüksek tansiyon, KOAH ve astım gibi hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle gribe daha yatkın oluyor" diye bilgi verdi.
GRİPTEN KORUNMANIN 10 YOLU
DR. YASER Süleymanoğlu etkin korunma yollarını şöyle sıraladı:
Maske takmak, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymak.
Bol yeşillik, narenciye, meyve, havuz, soğan, sarımsak, çörek otu ve zerdeçal tüketmek, kısaca protein ve vitaminden zengin beslenmek.
Bol sıvı tüketmek.
Yaşam alanlarını temiz tutmak ve sık sık havalandırmak.
Kalabalıklardan uzak durmak
Beslenme ile karşılanamıyorsa takviye olarak C ve D vitaminlerini almak.
Aktif, tempolu yürüyüşler yapmak.
Ev ortamını ideal ısı düzeyi olan 21-22 derecede tutmak.
Düzenli bir şekilde günde ortalama 7-8 saat kesintisiz uyumak.
65 yaşın üzerindekileri, çocukları, hamileleri ve diyabet, astım, KOAH, kalp, börek, kan hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olanları grip ve zatürreye karşı aşılamak.