Onat, koronavirüs nedeniyle bir süre önce Ankara Sanatoryum Hastanesi'nde tedaviye alındı. Evli ve 2 çocuk babası olan Onat, önceki gün hastanede hayatını kaybetti. Onat, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı başkanlığını yürütmekte ve İslâm Mezhepleri Tarihi ve Günümüz İslâm Dünyâsında Dinî Akımlar derslerini vermekteydi. Onat'ı meslektaşları ve yakın arkadaşları anlattı: "Çok Üzgünüz. Türkiye'ye iyi bir miras bıraktı. Türkiye'nin bütün sorunlarıyla ilgilenen Türkiye sevdalısı önemli bilim adamlarından birisini kaybettik"
VİRÜSÜ APARTMANDAN KAPTI
Hasan Onat'ın ölümü için Türkiye için önemli bir kayıp diyen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, "Hoca ile tanışmamız öğretmen öğrenci ilişkisi ile olmuştu. Düşünceleriyle cümleleriyle bizi etkilemişti. Ankara İlahiyatın önemli hocalarından biriydi. Fakültede kapı komşumdu. İnsanları sever, değer verirdi. Hocamızın daha önemli yanı Türkiye'ye birçok alanda katkıları oldu. Özellikle Ankara İlahiyat'ın kuruluşundan bu yana öne çıkardığı mezhepler konusu çok önemliydi. Herhangi bir mezhebi ön plana çıkarmaz mezhepler üzeri tavırla yaklaşırdı çalışmalarına. İslam dünyasını çok iyi okuyordu. Birçok konuşmasında İslam dünyasının kaderinin Türk dünyasının kaderiyle ortak olduğunu söylüyordu. Hocamız ile en son kovid olduğunu öğrendiğimizde konuştuk. Pazartesi akşamı konuşmuştuk, aslında çok iyiydi sesi. Virüsü oturduğu apartmandan kaptığını söyledi. Bir ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için aramıştım, bir ihtiyacı yokmuş. Kovid bazı insanlarda kalp tutumu yapıyormuş, hocamızda da böyle bir etkisi olmuş. Biz de duyunca şok olduk. Türkiye için önemli bir kayıp. Çok kıymetli hocamızdı. Hocamız uzlaşmadan yana bir kişiliğe sahipti" ifadelerini kullandı.
VİRÜS ONU ARAMIZDAN ERKEN ALDI
Virüs onu erken aramızdan aldı diyen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, "Rahmetli Hoca çok beyefendi bir insandı. Saygı görürdü. İnsanlara sevgiyle yaklaşır değer verirdi. İnsanlar onu dikkatle dinlerdi. Alanında özgün çalışmaları vardı. Bizim akademik alanımız çok farklıydı ama özellikle mezhepler konusunda hocanın yazıp çizdikleri bizim için hep rehber olmuştur. Yazdıklarından, anlattıklarından çok şey öğrendik. Bilime diğer disiplinlere katkısı fevkalade yüksek bir insandı. Mezhepler konusunda sağlıklı bilgiye ulaşmak isteyen kişinin ilk başvurdukları isimlerden birisiydi. Sağlıklı bir dini bakış açısı vardı, eserlerinin önemi büyüktü. Bu yönleriyle her zaman rahmetle yâd edeceğiz. Hoca ile en son bir yıl önce görüştük. Bizim yolumuz akademisyen olduğumuz için kesişti. Erken vefat etti, bilim dünyamız, ilahiyat camiası için büyük bir kayıp. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum. Kovid şakaya alınacak bir hastalık değil, genç, yaşlı dinlemiyor. Hocamız yaşlı sayılmayacak bir yaştaydı. Sağlığına da dikkat ederdi. Virüs onu aramızdan erken aldı" dedi.
ÜLKE SORUNLARINA KAFA YORARDI
Türkiye'nin sorunlarına kafa yoran bir hocaydı diyen Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, "Doktora yaparken Ankara Üniversitesi ilahiyatta tanıştık. İslam mezhepleri ana bilim dalı başkanıydı. Din siyaset ilişkileri konusunda değerli fikirlere sahipti. En son şubat ayında görüştük. Pandemiden önce oturup yemek yemiştik. Türkiye'nin sorunlarına kafa yorardı. Derse girip çıkayım değil Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili kafa yoran bir hocaydı. Ülke sevdalısı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
Hasan Onat kimdir?
1957'de Çankırı'da doğdu. 1979'da A.Ü.İlâhiyat Fakültesi'nden mezun oldu.17 Ağustos 1999-16 Ağustos 2002 tarihleri arasında, Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Dekanlığını yaptı. Halen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'inde İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığını yaptı. 1986 yılından beri, Türkiye'nin Sesi Radyosunda haftalık programlar yürütmekteydi. Evli ve iki çocuk babasıydı.
OKUR DÜŞÜNÜR TARTIŞIRDI
ANKARA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sönmez Kutlu, "Telefonla 15 gün önce görüştüm iyiydi. Hasan Hoca Türkiye'de Ankara ilahiyatın kuruluşundan beri temsil ettiği herkese bir insan olarak bakıp mezhep, siyaset, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın sevgi ve saygı gösteren çok nazik, çok kibar Türkiye'nin yetiştirdiği ender ilahiyatçılardan birisiydi. Türkiye'nin bütün sorunlarıyla ilgilenen Türkiye sevdalısı önemli bilim adamlarından birisini kaybettik. Aramızdan erken ayrıldı. Türkiye'ye iyi bir miras bıraktı. Sosyolojik, psikolojik açısından olaylara bakabilme yeteneğine sahipti. Çok okuyan biriydi. Hasan Onat denince okumak, düşünmek, tartışmak akla gelir. Her n hocanın sevenleri vardı. Çok üzgünüz" dedi.