"Üniversiteyi kazanınca, çok mutlu oldum. İleride antrenör olmak istiyorum. Darısı inşallah benim gibi sorun yaşayan diğer arkadaşlarımın başına"
Yüzmede birincilik madalyaları olan down sendromlu Berkay Orak, iki yıldır verdiği mücadele sonunda YKS'de baraj puanını aşarak üniversite için hayalini kurduğu antrenörlük bölümünü kazandı.
İnsan vücudunda 46 olan kromozom sayısının 47 olmasıyla meydana gelen genetik bir farklılık olan down sendromu ile dünyaya gelen 19 yaşındaki Berkay, geçen yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2019-YKS) yanlışlıkla bütün sorulara işaretleme yapınca baraj puanını geçememiş ve üniversitelerin özel yetenek sınavlarına katılamamıştı.
HERKESLE AYNI SINAVA SOKTULAR
Ailesinin desteğiyle 11 yaşında yüzme ve koşu gibi spor dallarıyla ilgilenmeye başlayan, lisanslı yüzücü olarak çok sayıda madalyası bulunan Orak, iki yıldır verdiği mücadele sonunda YKS'de baraj puanını geçmeyi başardı.
Bunun üzerine Ankara'daki bazı üniversitelerin özel yetenek sınavlarına katılan fakat sınavlarda herhangi bir engel durumu bulunmayan gençlerle aynı kıstaslara tabi tutulması nedeniyle başarılı olamayan Orak, yılmadı ve bu çabasının karşılığını aldı.
İLERİDE ANTRENÖR OLMAK İSTİYORUM
Down sendromlu lisanslı sporcu, Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi antrenörlük bölümünü kazandı. Hep hayalini kurduğu antrenörlük eğitimini alabilecek olmanın mutluluğunu yaşayan Orak, koşu yolundaki antrenmanı esnasında yüzmenin yanı sıra koştuğunu, tenis ve boksla ilgilendiğini anlattı:
"Üniversiteyi kazandım, çok mutlu oldum. İleride antrenör olmak istiyorum. Darısı diğer arkadaşlarıma" ifadelerini kullandı. Öğretmen olan ve zihinsel engelli çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalar yürütün anne Sevinç Orak ise oğlunun başarısından büyük mutluluk duyduğunu vurguladı. Aile olarak senelerce iğneyle kuyu kazıdıklarının ve sonunda bunun karşılığını gördüklerinin altını çizen Orak,
"Anne baba olarak o kadar mutluyuz ki. Günlerdir sevincimden uyuyamıyorum, 'Benim oğlum üniversiteli' diyorum. İlkokuldan liseye kadar öyle büyük bir savaş verdik ki. Yılmadık, mücadele ettik. Engelli çocuğu olan ailelere de seslenmek istiyorum, lütfen yılmayın, mücadele edin, savaşın, başaracaksınız" dedi.
ÜNİVERSİTELER ŞAŞIRTTI!
Anne Orak, oğlunun YKS'de temel puanı alabilmesi sonrasında üniversitelerin özel yetenek sınavlarına başvuru hakkını elde ettiğini söyledi. Ankara'da 4 büyük üniversiteye başvurduklarını söyleyen Orak, "Sonunda Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'ne giriş hakkı kazandı. Oğluma bu şansı tanıyan üniversite rektörlüğüne, dekanına ve bütün öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum" dedi.
"YÖK'E ÇAĞRIMIZ VAR"
HEM oğlunun hem de diğer özel gereksinimli gençlerin üniversiteye girişte yaşadığı sıkıntılara da işaret eden anne Sevinç Orak, şunları söyledi: "Çocuklarımız anasınıfından liseye kadar müfredatın sadece kendilerine uygulanan BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) kadarından sorumlu iken üniversite sınavlarında bütün müfredattan sorumlu oluyorlar. Bu onların üniversite hayallerinin önünde çok büyük bir engel. Birçoğu üniversiteye gitme hakkını kazanamıyor. Üniversitelerin özel yetenekle öğrenci alan bölümlerinde engelli gençler için kontenjan var fakat uygulamada yetenek sınavlarında tüm çocuklara uygulanan kriterlerin aynısı özel gereksinimli çocuklara da uygulanıyor. YÖK'ten talebimiz; lütfen üniversite sınavlarından itibaren bizim çocuklarımıza uygun bir düzenleme yapılsın."