Polatlı'da önceki gün saat 15.00 sıralarında kum fırtınası meydana geldi. Bir anda etkisini gösteren fırtına nedeniyle gökyüzü karanlığa büründü, devasa toz bulutları oluştu. Paniğe kapılan vatandaşlar, boş alanlara kaçıştı. Ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu, bazı ağaçlar devrildi. Fırtına nedeniyle şehir merkezinde elektrikler kesildi. Fırtınadan en çok etkilenen ise tarım işçileri oldu. Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik işçileri ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını ve çok korktuklarını dile getirdi.Şehrin tümünde etkili olan fırtına merkez ve kırsal mahallelerde birçok noktada tahribata sebep oldu. Polatlı Ilıca Mahallesi'nde konaklayan mevsimlik tarım işçileri fırtınayı anbean yaşadı. Fırtınaya kimi çadırda yakalandı, kimi tarlada çalışırken. Kıyamet zannedip birbirlerinden helallik aldılar. Yaşamlarını sürdürmek için kurdukları çadırlar kullanılamaz hale geldi. Çocukların yüzünde o gün yaşanan felaketin izleri vardı.4 ay önce Şanlıurfa'dan Polatlı'ya soğan toplamaya gelen işçiler yaşadıkları o korku dolu anları SABAH Ankara'ya anlattı.
SU YOK ERZAK YOK
Mehmet Acaruk: Mayıs ayında Şanlıurfa'dan Polatlı'ya ailece geldik. Çapa yaptık. Kasım ayında döneceğiz. Tarladaydık fırtınayı gördük. Çadırlara gelene kadar yetişemedik. Çocuklar ağlıyor. Herkes can derdindeydi. Kıyamet gibiydi. Nefessiz kalan da oldu. Kimseyi göremedik zifiri karanlıktı. Dumanlar gitti geriye ne erzak ne de çadır kaldı. Yaşım 50 ilk defa böyle bir şey ile karşılaşıyorum. Suyumuz, yatağımız, erzakımız yok.
TOZ ÇADIRI DAĞITTI
Esma Karakurt: Nasıl anlatayım o kadar korktuk ki .8 çocuğum var. 2'si yanımda 2'si tarladaydı. Çay içiyordum. Çocukları dışarı çıkardım. Toz bulutu çadırı dağıttı. Demirler havada uçuşuyordu. Başıma demir çarptı. Kafamdan kan geldi. Dikiş atıldı. Çocuklarımın üzerine kapaklandım. Başımı çocukların üzerinden kaldırmadım. Kıyamet koptu sandım. Çocuklarla helalleştik. 3 yaşındaki çocuğum anne ne oldu dediğinde 'Bir şey olmayacak'dedim.
Ceylan Avul(9); Fırtına vardı. Komşumuzun yanına gittim. Çok korktum. Çadırımız uçtu. Ağzıma toz girdi. Burayı çok seviyorum ama çok rüzgar var burada korkuyorum. Şanlıurfa'ya gitmek istiyorum. Çok özledim.
EKMEK GİTTİ
Aysel Acaruk: Eşyalarımız hep gitti. Yataklarımız gitti. Çadır uçtu. 1 ay daha burada duracağız. Soğan toplamaya geldik. Dumandan göz gözü görmüyordu. Duman çok kalktı. Ekmeklerimiz de tozla birlikte uçtu gitti.
YOLUN SONUNA GELDİK
Ahmet Modanlı: Tarlada çalışıyorduk. Birden tozun kalktığını gördük. Tarlayı bırakıp hemen çadırlara koştuk. Çocuklar çadırın içindeydi. Çocukları çıkarttık çadırlar uçtu. Hayatımızda böyle bir şey görmedik. O an gerçekten yolun sonuna geldik dedik. 2 çocuğum var. Baba ne oldu diye sorduklarında bir şey anlatmadık. Anlayamıyorsun ağlıyorlar. Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın çok zor.
KUM FIRTINASI NEDİR?
KUVVETİI rüzgarlar tarafından kum parçacıklarının havaya karışmasıyla oluşan fırtına. Bu tür fırtınalarda kum yerden 3 metreye kadar yükselir ve yükselebildiği seviye hiçbir zaman 15 metreyi geçmez. Kumla kaplı alanlarda aşırı ısınma sonucunda oluşan kuvvetli rüzgarlar gündüz boyunca gözlendiğinden, kum fırtınasını gece görmek mümkün değildir. Kum fırtınası nedeniyle görüş zaman zaman 100 metrenin altına düşer. Görüş 500 metrenin altına düştüğünde fırtına kuvvetli olarak nitelendirilir. Rasat ve METAR'larda 'SS' ile rapor edilir.
KUM FIRTINASI ANINDA NE YAPILMALI
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kum fırtınası sırasında yapılması gerekenlere ilişkin animasyon hazırladı. Animasyonda, kum fırtınası sırasında ağzın ve burnun bir maskeyle, maske yoksa bir giysi veya kumaş ile kapatılması gerektiği belirtildi. Animasyonda vatandaşlara ayrıca şu uyarılarda bulunuldu: "Gözlerinizi koruyun. Sığınacak korunaklı bir yer arayın. Yüksek bir yere çıkın. Kum ve toz fırtınaları yere yakın alanlarda daha şiddetli olur. Uçuşan nesnelere ve parçalara karşı dikkatli olun. Fırtınanın geçmesini beklerken mümkün olduğu kadar bulunduğunuz yerde kalın."
KRİZ MASALARI KURULDU
POLATLI Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya kum fırtınasının gerçekleştiği ilk andan itibaren kurduğu kriz masası ile sahaya indi. Polatlı'nın dört bir yanında tahrip olan alanlarda çalışmalara başlayan Polatlı Belediyesi ekipleri gece boyunca şehrin dört bir yanına yardım ulaştırdı. Şehir merkezinde tahrip olan tüm alanlara müdahale eden Polatlı Belediyesi Ekipleri, fırtınadan etkilenen kırsal mahallelerde mevsimlik tarım işçilerine çadır ve gıda yardımında bulundu. Tüm Mahalle Muhtarları'na telefonla ulaşan Polatlı Belediyesi Kriz Masası Ekipleri tahribatlar hakkında bilgi aldı.
MAMAK'TAN DESTEK
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadir Durmaz olayın ilk saatlerinde Polatlı'ya gelerek Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak ve Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ile birlikte incelemelerde bulundu. Gece saatlerinde İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce Polatlı'ya geldi. Ördekgölü, Ilıca ve Yenimehmetli mahallelerini ziyaret etti. Fırtınadan olumsuz etkilenen vatandaşlara destek olmak için Mamak Belediyesi harekete geçti. Mamak Belediyesi'ne ait, çay, çorba, sıcak yemek araçları yola çıktı.