Yeşim Akal(50) 19 yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi Batıkent Hanımlar Lokali'nde Halkla İlişkiler Birimi'nde çalışıyordu. Emekliliği geldiği için emekli olup kıdem tazminatı ile ev almayı düşündü. Ancak emekli olduğuna olacağına pişman oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Akal'ın kıdem tazminatını ödemeye yanaşmadı. Akal uzlaşmak istedi, kıdem tazminatı, izin parası ve tediye ikramiyesini almak diğerlerinden vazgeçmek isteyince kabul edilmedi. Üstelik kıdem tazminatı ve izin parasını alıp uzlaşamadığı diğer haklar için yargıya gidelim dese de bu da kabul edilmedi. Büyükşehir, Akal'a yargı yoluyla parayı alacağını söyledi. Akal, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Şu durumda mahkeme süresi aşağı yukarı 2 yıl sürdüğünden Akal bekleyecek, Büyükşehir ise davayı kaybederse faiziyle birlikte paranın tümünü ödeyecek.
ORTADA BİR KANUNSUZLUK VAR
Akal, "Emekliye ayrıldım. Ama kıdem tazminatımı alamadım. Bize yargı yolu gösterildi. İnsanın zoruna gidiyor bir taraftan hak, hukuk mücadelesi verdiğini söyleyeceksin diğer taraftan hak gaspına göz yumacaksın. Bu hoş bir şey değil. Niyetim burada CHP'yi ya da Mansur Yavaş'ı veya bir siyasi partiyi kötülemek değil. Ortada bir kanunsuzluk var. Hak gaspı var. Etik olmayan bir uygulama var. Gerek başkanlığa olsun gerekse belediye meclis üyeleri olsun konuyu ilettim. Çözüm üretme noktasında bir sonuç alamadım. Emeklilik ikramiyesini mahkeme yoluyla al dediler. Mahkeme yoluyla al demek kanunsuzluktur. Emeklilik ikramiyesi diğer haklarından vazgeçersen öderiz demek açıkça şantajdır. Niyetimiz ev almaktı o da başka bahara kaldı. Kanuna göre emekliye ayrılan bir çalışan statüsüne bakılmaksızın kıdem tazminatı ve izin paraları ödenir" dedi.
BELEDİYE ZARARA UĞRATILIYOR
Sorunun sosyal hizmetler daire başkanlığından kaynaklandığını söyleyen Akal, "Kıdem tazminatı ve izin paramızı alıp uzlaşamadığımız diğer haklar için yargıya gidelim dedik bu da kabul edilmedi. Bu durumda belediyede çalışan yaklaşık bin 400 işçi var. Kıdem tazminatı ve izin paramızı alıp diğer haklar için yargıya gitmek varken hepsi için yargıya gitmemiz istendi. Anlaşırsak ek ders veya usta öğretici statüsüne bakılmıyor o zaman direk kıdem tazminatı ve izin paranızı ödüyorlar. Ama anlaşamazsak statü ek ders olmanız dolayısıyla ödemeye uygun değil deniliyor. Burada büyük bir çelişki var. Belediyenin hukuk müşavirleri, avukatları bizim durumumuzu ödeme yapmak zorundayız diye hem sözlü hem de yazılı olarak ilettiler ilgili makamlara. Ancak olumlu sonuç alamadıklarını belirttiler. Başvurunuz olumsuzlukla sonuçlandı dediler. Sorun sosyal hizmetler daire başkanlığından kaynaklanıyor. Anlaşırsak statüye bakılmaksızın emeklilik ikramiyesinin ödemesini yapıyorlar. Eğer anlaşamaz ve diğer haklardan vazgeçmezsek anlaşamadınız size ödeme yapamayız statünüz uygun değil mahkemeye gidin deniyor. Böyle bir şey olabilir mi. Önceki başkan Melih Gökçek döneminden bu yana çalışanların tümü açtıkları tüm davaları kazandılar. Bu davada belediye kaybettiği bir davada bile bile mahkemeye gidin diyor. Mahkeme masrafları ve faiziyle birlikte çok daha yüksek rakamlar öderken belediye zarara uğratılıyor. Personel mahkeme sürecinde 2 yıl mağdur ediliyor. Bin 400 çalışan aynı durumda. Ve şu anda çalışıyorlar. Amaç burada sesimizi duyurmak. 1.5 yıl oldu sayın başkan göreve geleli bu konuda çözüm odaklı herhangi bir işlem yapılmadı" diye konuştu. Akal, "Ev almak istedim. Kıdem tazminatı ve izin paramızı alıp uzlaşamadığımız diğer haklar için yargıya gidelim dedik bu da kabul edilmedi. Bu durumda belediyede yaklaşık bin 400 çalışan işçi var. Kıdem tazminatı ve izin paramızı alıp diğer haklar için yargıya gitmek varken komplesi için yargıya gitmemiz istendi. Vazgeçmemiz istenen haklar toplamda yaklaşık 100 bin TL'yi buluyor. Biz kıdem tazminatı, izin parası ve tediye ikramiyesini alalım diğerlerinden vazgeçelim dedik kabul edilmedi.
MAHKEMEYE VERİYORUM FAİZİYLE BİRLİKTE ALACAĞIM
TÜM planlarım alt üst oldu diyen Akal, "19 yıl çalıştıktan sonra ve hiçbir anlaşmazlık olmadan, tek taraflı fesih olmadan kendi isteğimle emekliye ayrıldığımda alacağım hakları alamamak beni çok üzdü. Mahkemeye gitmeden almam gerekeni 2 yıl beklemek zorunda kalacağım. Tüm planlarım alt üst oldu. maaş ve sigorta yatırırken ek ders diye bakılmazken hakları almaya gelince ek ders statüsünü öne sürdüler. Bu etik değil. Ben tediye ikramiyemin kıdem tazminatımın ve yıllık iznimi tam olarak hakkıyla kanunun verdiği ölçülerde verselerdi diğer haklarımdan (eksik ücret, fazla mesai, cumartesi günleri çalışmıyor gözüküyoruz normalde ama haftanın 6 günü çalışıyoruz) vazgeçip mahkemeye gitmeyecektim. Ona bile yanaşmadılar. Şimdi mahkemeye veriyorum. Faiziyle birlikte alacağım bu arada kendim hak ettiğim hakkım için 2 yıl beklemek zorunda kalacağım. Belediye de faiz ödeyeceği için daha fazla tutacağı için hem o zarara uğrayacak hem ben mağdur olacağım. Sayın başkana şunu sormak lazım: Anlaşırken ödeme yapalım diyorlar kıdem tazminatı ve eksik ücretleri peki, statüye bakılmıyor mu o zaman ek ders veya usta öğretici statüsüne bakılmıyor. Anlaşamadığım haklarımdan vazgeçmiyorum. Diğer kıdem tazminatıyla izin ücretlerini ödeyin dediğimiz zaman da, statünüz buna uygun değil deniyor. Böyle bir şey olabilir mi. Hukukçuların buna cevap vermesini istiyorum" ifadelerini kullandı.