İki kardeş Keçiören Belediyesi'nin her perşembe günü sosyal medyada yayınladığı "Sporcuların Başarı Hikâyeleri" programına konuk oldu. Milli sporcular Enes Çağlar ile Eda Nur, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdür Vekili Necati Kılıç'ın sorularını cevapları. Geçen yıl Moskova'da düzenlenen Wushu Kung-Fu Avrupa Şampiyonası'nda branşlarında altın alan kardeşler hem kendilerini hem de yaptıkları sporu anlattı:
MİNDERE ÇIKINCA ÇOK DUYGUSAL OLUYORUM
EDA NUR ÇAĞLAR
19 yaşındayım. Gazi Üniversitesi Spor Fakültesinde
okuyorum. Birinci sınıf bitti. İkiye geçtim. Daha
önce tekvando ve kick boks ile ilgilendim. Sonra
wushu'ya geçtim. En başarılı olduğum spor oldu.
Dart dalında da Avrupa yıldızlarda Avrupa
üçüncüsü oldum. 48 kiloda genç bayanlarda Avrupa
Şampiyonuyum.
Wushu bence kadınlara daha
yakın bir spor. Taolu dalında
tai chi yapıyorum. İnsana
kendisini mutlu ve umutlu
hissettiriyor. Müziğin
eşliğinde yapılan uyumlu
bir spor.
Bu sporu yapan
sakin
ve
soğuk
kanlı
olur derler.
Ben bu
tarife uyuyorum.
Ülke bayrağını göklere çıkardığım için çok
mutluyum.
Biz bir takımız ama abim müsabakaya çıkınca
daha bir duygusal oluyorum, heyecanlanıyorum.
Gurur duyuyorum.
Akademide kariyer
yapmayı düşünüyorum.
BİZ SPORUN İÇİNDE OLAN BİR AİLEYİZ
ENES ÇAĞLAR
23 yaşındayım. 5 yaşından beri Uzak Doğu sporu yapıyorum. Antrenörümüz babam Orhan Çağlar. Babam aynı zamanda milli takımlar antrenörü. Bizi spora o başlattı.
Önce tekvando ile tanıştım. Devamında kick boks geldi. Wushu'da bir ivme yakaladık. Balkan üçüncülüğüm de var.
Bartın Üniversitesi'nin Spor Bilimleri Fakültesini bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapıyorum. Hayatımız aile boyu sporla devam ediyor.
Yaptığımız sporun adı genel olarak kung fu. Ama modernleştikten sonra wushu oldu. Çin kökenli bir spor.
Dünya çapında wushu kung fu olarak biliniyor. Türkiye'de çok bilinmiyor. Ama dünya çok popüler bir spor dalı...
DEVLETTEN EĞİTİM VE BURS DESTEĞİ
ENES Çağlar: Türkiye ve Avrupa çapındaki başarılarım sayesinde üniversite kazandım. Milli sporcular üniversiteyi okumak istediklerinde 10 tercih yapıyor. Spordaki derecelerine göre bir okula yerleştiriliyorlar. Ayrıca burs kazanıyorlar. Okuyan sporculara devlet büyük destek sağlıyor. Bu destek sayesinde sadece spor kariyerimize odaklanıp bir yandan da eğitimimize devam edebiliyoruz.
BİZDEKİ ESKİ ADI KUNG FU
WUSHU (Wuşu), Çin savunma sanatlarına verilen genel addır. Kelime olarak, güç iş, zor teknik ve sanat anlamına gelir. Wushuda saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer koreografik hareketler sergilenir. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanılması amaçlanır. İnsan karakterinin geliştirilmesi, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır. Antrenmanlarda esas olan, vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalıştırmaktır. Wushuda denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce, pratik zeka ve meditasyon önemlidir. Bunlar, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler. Bugün 83 ülkede federasyonu var. Olimpiyat oyunlarına dahil edildi. Türkiye'de 1970'li yıllardan beri, kung fu adı altında çalışılmış. 1999 yılında federasyonu kurulmuştur.