Muhtarlar anlatıyor söyleşimizin on altıncı konuğu Çankaya Mustafa Kemal Mahallesi. Mahalle muhtarı 66 yaşındaki Selçuk Oğuz. Muhtar Oğuz, evli ve kız babası. İstanbul Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi mezunu. Eski milli boksör olan Oğuz, iki dönemdir muhtarlık yapıyor. Muhtar 60 yıldır Ankara'da, 27 yıldır da bu mahallede yaşıyor. Muhtar Oğuz mahallesini ve sorunlarını anlattı:
MAHALLENİN ADI GÜZEL
"Mahallerimizin bir tek adı güzel. Çankaya Belediyesi'nden bir yol olmaz. Eskiden Bereketli mahallesi adını taşıyan mahalle 20 haneli bir köydü. Şimdilerde bakanlıklar, şehir hastanesi ve yüzlerce iş merkezinin bulunduğu koca bir mahalle oldu. 12 bin nüfuslu mahallenin gece ve gündüz nüfusunda da farklılıklar var. Hafta içi gündüzleri mahallenin nüfusu 40 binlere kadar çıkıyor. Mahallede ihtiyaç olmasına karşın devlet lisesi yok. Lise için arsa var ama henüz plan proje yapılmadı. Mahalle sakinleri bahçesi olmayan çok katlı binalardan şikâyetçi. Belediye ve zabıta görevini yapmıyor herkes rant peşinde. Birçok cafe ve restoranlar kaldırımları işgal ediyor yola kadar çıkmışlar. Çoğu sokakta kaldırım yok. Otopark sorunu had safhada.
DOLMUŞ HATTI UZATILSIN
Mahallede alt yapı sorunu var. Merkezde olmasına rağmen ulaşım sorunu yaşıyoruz. Tek ulaşım aracı metro ve metroya yarım saatte bir ring yapan otobüsler. Emekli ve yaşlı nüfusu fazla olan mahallede dolmuş geçmiyor. Yıllardır sayısız dilekçe verilmesine karşın dolmuş sorunu çözülmedi. Kızılay'dan kalkan Söğütözü dolmuş hattının 1200 metre uzatılarak mahallemize gelmesini talep ettik ama Büyükşehir'e verdiğimiz dilekçelerden bir sonuç alamadık yeni yönetim de bu konuyu çözmedi. Mansur Bey'den özellikle bu konu ile ilgili görüşmek için randevu talep ettik bir türlü görüşemedik. Dolmuştan inen veya dolmuşa binmek isteyen 1 kilometre yol yürümek zorunda kalıyor. Dolmuş olmadığından alışveriş merkezine gitmek isteyenler de taksiye bindiği için ekonomik açıdan külfet oluşturuyor.
BAŞKANLAR MAHALLEYİ GÖZ ARDI EDİYOR
Mahalle çok merkezi konumda ama bir o kadar da geri plana atılmış. Ne hikmetse seçilen hiç kimse mahallemizi ziyarete gelmiyor. 2014'te Alper Taşdelen seçim zamanı gelmişti. Bir de yıllardır yapımı tamamlanamayan Atatürk Kültür Merkezimizin temel atma törenine gelmişti. Onun dışında Mansur Yavaş dahil Mustafa Tuna ve Melih Gökçek mahallemizi ziyaret etmedi.
YEŞİL ALAN, PAZAR YERİ, SPOR SAHASI YOK
Mahallede pazar yok. Pazar yeri için arsa vardı o hazineye devredildi. Çankaya Belediyesi'ne birkaç kez pazar yeri yapılsın diye dilekçe vermemize rağmen sonuç alamadık. Parklarımız var ama yeşilliğimiz yok. Mahallede 7 park var ama yeşil alan sıkıntıları var. Parkta sadece oyun alanı, yürüyüş alanı ve banklar mevcut. Güneşten sığınılacak yüksek binalardan kaçıp nefes alınabilecek yeşil alan yok. Spor alanı yok. Devlet okulu bahçesinde hafta içi gündüz spor yapmak için izin var hafta sonu ise yasak. Mahallede spor yapmak için sahamız yok"
KÜLTÜR MERKEZİ NEDEN BİTİRİLMEDİ?
2 yıl önce bitirilecek denilen kültür merkezinin neden yapılmadığını soran Muhtar, "Mahallede Çankaya evi yok. Mahalledeki sanatkar kadınlar ürettikleri çini seramik gibi ürünleri satıp öğrencilere burs vermeyi düşünüyor. Kadınlar sanat kurslarında sosyalleşmek istiyor. 2016'da içinde tiyatro salonundan kütüphaneye kadar birçok sosyal faaliyet alanı olacak Atatürk Kültür Merkezi'nin temeli atıldı. Alper başkan 'mahallene koca merkez yaptırıyorum sen daha ne Çankaya evi tutturuyorsun?' demişti bana. 2018 Aralık'ta bitecek denildi ama 2020 yılını yarıladık hala merkez bitiremedi. İnşaatta çalışmalar durduruldu" diye konuştu.
BELEDİYE YETERSİZ KALDI
PANDEMIDE de belediyeler yeterli şekilde çalışmadı. Muhtarlığı ziyaret edip dezenfekte bile etmediler. Vatandaşa maske dezenfektan dağıtmadılar. İki üç güne gelip genel ilaçlama yapıp gittiler. Cumhurbaşkanı tarafından gönderirken maske dezenfektan kolonya setlerini gelen liste doğrularında vefa sosyal destek grupları ile birlikte dağıttık. Gündüz mahalleyi temizleyen çöpçü elemanı yetersiz. Koca mahalleye iki işçi gönderip mahalleyi baştan sona süpürmesini bekliyorlar.