Ankara Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgını üzerine başkentte kâğıt toplayıcılığını yasakladı. Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç kâğıt toplayıcıların mağdur olmaması için 1200 aileye sıcak yemek yardımı yapacağını açıkladı. Bilgi bülten ile basın kuruluşlarına geçildi. Büyükşehir'in internet mecralarında kamuoyuna duyulurdu.
350 AİLE BİRDEN DÜŞTÜ
Son açıklamayı da Büyükşehir belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendi Twittter hesabından yaptı. Görüntülü paylaşımda yardım alan bir kâğıt toplayıcısı Başkan Yavaş'a teşekkür ediyor. Paylaşımın sonunda ise 850 aileye sıcak yemek ve gıda yardımı yapıldığı belirtildi. Yani bir ayda aile sayısı 1200'den 850'ye düştü. Peki gerçek neydi? İddia edildiği gibi bütün kâğıt toplayıcı ailelere yardım ediliyor mu? Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı (SATDER) Recep Karaman'a göre ancak 15-20 kişiye yemek yardımı yapıldı. Başkentte kâğıtçılık yapan 4 bin aile var.
2 AYDIR YARDIM BEKLİYORUZ
Karaman "Bize yardım yapacaklarını söylediler. Geri dönüş yapmadılar" dedi. Karaman şunları anlattı: "Gelir kaynağımız yok. 2 aydır bekliyoruz. Günlük çalışan insanlarız. Hiçbir gelir kaynağımız yok. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Bize bir söz verildiyse neden hala yerine getirilmedi? Zabıta 'Atık toplayıcılar virüs sürecinde iş yapmayacaklar ve gereken yardımı yapacağız' dedi. O zamandan beri atık toplamıyoruz. Yetkililerine ulaşmaya çalıştık bizimle ilgilenmediler. Başkan Yavaş 'Para yardımı yaptık' diye açıklama yaptı.
VERİLEN SÖZ YERİNE GETİRİLMEDİ
Ortada yardım yok. Ekibimizden kimse almadı. Bizden herhangi kişi listesi istenmedi. Duyumlara göre yardımlar alakasız kişilere gidiyormuş. Arkadaşlar kime gidiyor bu para merak ediyor. Alan arkadaşlardan da kimisinin zarfından 200 kiminden 400 TL çıkmış. Paranın neye göre verildiği de belli değil. Bazı ailelerde her birey yazılmış. Hepsi almış yardımı. Bazılarında ise bir kişi bile yardım almamış. Verilen söz neden yerine getirilmedi? Sincan, Yenimahalle, Mamak, Altındağ, Gölbaşı, Pursaklar'da neden insanların bilgisi alınmadı. Yardım alanlar neye göre belirlendi?
BİZE BİR YARDIM YAPILMADI
İSKITLER bölgesinde 12 yıldır kâğıt toplayıcılığı yapan Abdurrahman Atila (41) 5 çocuğu olduğunu söyledi. Atila şunları söyledi: Virüs başladığından beri kâğıt toplatmıyorlar. Virüs ilk çıktığında zabıtalar 'Size yardım edeceğiz' diyerek bilgilerimizi aldı. Ama bize herhangi bir yardım yapılmadı. Biz tüm ihtiyaçlarımızı buradan kazandığımız paradan gideriyorduk. Her gün açıklaması yapılıyor şu yardım yapılıyor, bu yapılıyor diye. Biz beş kardeşiz. Hiçbirimiz böyle bir yardım almadık. Kime gidiyor bu yardım bilmek istiyoruz. Bize sadece Türk İş Başkanı Ergin Atalay yardım etti. Giyecek kolisi gönderdi. Bana yemek verseler bile benim arkamda çocuklarım var onlar ne olacak?
TAMAMEN YALAN HABER
MEHMET Bayram 47): Korona ilk çıktığında zabıtalar geldi. Bundan sonra çalışmayacağımızı ve bize her konuda yardım edeceklerini söyledi. Hala bir yardım yok. 10 işçimiz var. Hiçbirine yardım yapılmadı. Yetkilileri aradık. Bizim 'Böyle bir yardım kampanyamız yok. Kim size bunu söylediyse onu arayın' dediler. Her gün medyada görüyoruz. 'Kâğıt işçilerine yardım yaptık' diye. Bize şu ana kadar tek bir koli gelmedi. Yalan haber tamamen. Zabıta Daire Başkanı bizzat 'Sokağa çıkmayın biz size gereken yardımı yapacağız' dedi. İsmimizi aldılar. 12'ye kadar bekledik. Ekmek gelmedi. Arkadaşlarımız ekmek almaya gittiler."
PAZARCILARA HAKARET: ASALAKLAR
MANSUR Yavaş, ilk sokağa çıkma yasağında tezgâh açamayan pazarcıların mallarını alacaklarını açıkladı. Malları çürüyen pazarcılar Başkan Yavaş'a "Hani mallarımızı alacaktın?" diye tepki gösterdi. Bazı pazarcılar ile röportaj yapan Büyükşehir algı peşine düştü. Büyükşehir yandaşı 15-20 tezgâhtan alım yapmıştı. Pazarcılar Başkan'ı yalan söylemek ve kendilerini siyasete malzeme yapmakla suçladı. Sinirlerin iyice getirildiği bir anda da Büyükşehir Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç pazarcılara hakaret etti. Pazarcılara "Asalaklar" dedi.