Muhtarlar anlatıyor söyleşimizin dokuzuncu konuğu Altındağ İskitler Zübeyde Hanım Mahallesi. Mahalle muhtarı Mehmet Şükrü Yalnız. Mehmet muhtar 31 yaşında. Diyarbakırlı, evli ve 3 çocuk babası. Esnaflık yapan muhtar, arkadaşlarının ısrarı sonucu aday oldu. Gönüllü olarak mahalledeki ihtiyaç sahibi insanlara yardım eden Yalnız, mahalleyi adım adım geziyor sorunları tespit edip gerekli yerlere iletiyor. Koronavirüse karşı mücadelenin en önemli silahı sosyal mesafeyi korumak adına bu sefer röportajlarımızı yüz yüze yapmadık. Muhtar Yalnız'ı cep telefonundan görüntülü aradık. Yalnız mahallesini şöyle anlattı:
ELİMİZDEKİ OTOBÜSÜ DE ALDILAR
Eski Ziraat Mahallesi ve Zübeyde Hanım Mahallesi birleştirildi. Mahallenin nüfusu 15 bin. Mahallenin yarısını orta halli bir kısmının ise maddi durumu kötü. Mahallede bir Ulus bir de Akköprü metrosuna ring yapan otobüsümüz vardı. Direkt Kızılay'a giden bir hat istedik o hat gelmediği gibi elimizdeki Ulus hattımızı da elimizden aldılar. Sadece metroya ring yapan otobüsümüz var.
TEK ÇÖZÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM
En büyük sıkıntımız kentsel dönüşüm. Kiralar uygun olduğu için dışarıdan da göç aldık. Binalar çok eski 2-3 katlı binalar var. Mahallenin çehresini değiştirecek olan Ankara İskitler Merkezi İş Alanları (MİA) projesine bir an önce yeniden başlansın. 36 parsel ve 345 dönüm üzerine kurulu projede ticari alanlar, rezidanslar, iş ve alışveriş merkezleri yer alacak. Proje bittiğinde mahallenin değeri artacak. Projeye başlandı sonra yarım bırakıldı. Mahallenin içinde sanayi var. 10-12 yıldır sanayinin yarısı kalktı. Bu proje kalan sanayi de silecek. Mahallemizde servisçiler odası var. Ankara'nın da merkezi olduğumu için mahallemizde servis ve turizmcilerin büroları var. Servis şoförleri ve esnafla sıkıntımız yok ama onlar da doğal olarak iş yerlerine yakın yere araçlarını park etmek istiyor. Park alanı sorunu bitirmek için Altındağ Belediyesi Ankara'da bir ilk olacak proje başlattı. Serviler için eski Ata sanayide servis park alanı yapılıyor. Yeterli sayıda bekçimiz var.
PARK YIKILDI AĞAÇLAR KURUDU
MAHALLEDEKİ arazilerin hemen hemen hepsi özel mülkiyet. Belediyeye ait arsa olmadığı için park yapılamıyor. Altındağ Belediyesi 2 parkımıza gelip bakım yaptı ama park sayımız az ve küçük. Büyük bir parkımız vardı. Şahıs arsasında olduğu için mahkeme kararı ile yıkıldı. Ağaçlar kurumaya terk edilmiş vaziyette. Büyükşehir'e dilekçe verdim: Gelin bari ağaçları kurtaralım, otları temizleyelim, ağaçları haftada bir sulansa dedim ama öylece atıl olarak duruyor. Burası ile şu ana kadar ilgilenen olmadı. Boş bir arsa hiçbir şey yapılmıyor ortada kaldı. Bu atıl arazilerde alkol ve uyuşturucu tüketiyorlar. Çocuklar okula giderken korkuyor. Mahallenin ortasına içki masaları kuruyorlar. Kadınlar balkona çıkmaya çekiniyor. Mahalleli buraları mesken tutanlardan yıldı. Acil çözüm bekliyoruz. Bu çirkin görüntüden mahallemiz kurtulsun.
MAHALLENIN YOKLARI
Pazar yeri yok.
Kapalı Pazar yeri yapacak yer yok.
Sosyal donatı alanı yok.
Kütüphane yok.
Spor merkezleri yok.
Başıboş hayvan sayımız çok.
Kreş yok.
Fiber internet yok.
BEN SİZİN İÇİN DIŞARIDAYIM
MAHALLE halkımıza evde kalın diyorum. Ben sizin için dışarıdayım. Ama siz evde kalın. Bu hastalığı birlik olursak yeneriz. Altındağ Belediyesi mahalleyi yıkayıp dezenfekte ediyor. Mahallemizde çok şükür bir vakamız yok. Yaşlı ve kronik hastalığı olanlar bize başvurursa her daim yanlarındayım. Hazırda bekliyorum.