Ankara Büyükşehir Belediyesi 1994'te Başkent Tiyatrosu'nu kurdu. Gençlik Parkı'nda bulunan 250 kişilik salonda ilk olarak geleneksel sanatlardan kukla, karagöz ve ortaoyunu sergilendi. Tiyatrolar 25 yıl boyunca sanata katkı sağladı. Tiyatro kursları açtı, drama, kukla yapım-oynatımı, Karagöz, illüzyon, tahta bacak (uzun adam) ve animatörlük eğitimleri verdi. Sanatçı ve tiyatrocu yetiştirdi. Oyunculuk eğitimi verdi. Kendi oyuncu kadrosunu oluşturdu. Bilmeyen veya erişemeyen kişilerle tiyatroyu tanıştırdı. Burada yetişen öğrenciler zamanla kendi öğrencilerini yetiştirerek kadronun büyümesine katkı sağladı. Her yıl sergilenen eser sayısı hızla çoğaltılarak repertuar sahnesi haline de dönüştü. Türk yazarların eserlerine geniş yer verilerek manevi değerlerin yaşatılmasına da önem verildi. Daha sonra yapılan yeni ve daha geniş salonlarla yelpazesini genişletti. Ayda 15-20 farklı oyun oynandı.
İnternet sitesi geçen yılda kaldı
BAŞKENT
Tiyatroları'nın üzerine örtülen ölü toprağını internet sitesinde açık açık görüyoruz. https://www.baskenttiyatrolari. com/ adresinde bir yıl önce görevinden Mehmet Tahir İkiler hala Genel Sanat Yönetmeni olarak görülüyor. Sitedeki her şeye 2019 Mayıs ayında bitiyor.
İstifa ile tiyatro bitti
CHP'LI Mansur Yavaş'ın yönetime gelmesinden sonra Başkent Tiyatrosu'na operasyon çekildi. Tiyatronun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler'e mahalle baskısı yapıldı. İkiler istifa etti. İkiler'in istifasından sonra Büyükşehir tiyatrosu bitti. Belediye 2019 Mayıs ayından itibaren oyun sergilemedi.
AK Parti önerge verdi
AK Parti'li Fatih Ünal ve Meral Bozoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı 2. Oturumu'nda Başkent Tiyatroları'yla ilgili önerge sundu. Önergede şunlar soruldu:
1994 yılından itibaren yoğun çalışmalarla bugünlere kadar getirilen Başkent Tiyatroları devam etmekte midir?
Tiyatronun kapatılması hakkında çıkan duyumlardan sonra yapılan çalışmalar hakkında halkımıza bir duyuru veya bilgilendirme yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne şekildedir? Yapılmadıysa sebepleri nelerdir?
Başkent tiyatrosu kimliği altında olan tiyatro çalışanları işlerine devam etmekte midir? Bugüne kadar oluşturulan sahne dekorları ve oyuncu kostümleri ne şekilde değerlendirilmektedir?
"Dünya Tiyatrolar Günü" yaklaşmakta iken belediyemiz tarafından organize edilen yeni tiyatro program takvimi var mıdır? Varsa ne şekildedir? Duyurusu yapılmış mıdır?
Bu konuda ilgili birimler tarafından ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?